Kentler tasarlanacak

Kentler tasarlanacak
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, mimarlık ve peyzaj mimarlığının bütünleştirilerek 'Kentsel tasarım' modelinin oluşturulacağını ifade etti

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kentlerde ortak kullanımda bulunan mekanların, sağlık. estetik, çevre ve güvenlik boyutları gözetilerek 'Kentsel Tasarım' modelinin oluşturulacağını söyledi. Tarihi kent merkezlerinin canlandırılacağını ifade eden Demir, “Kent merkezlerinde engelsiz yaya dolaşımı ve yeşil doku sürekliliği sağlanacak” dedi.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
TEHLİKE ARZ EDİYOR
Küresel iklim değişikliğinin geldiği noktanın tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Demir, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak her kentin kalkınmasında önceliğin çevre düzenlemelerinde olacağının altını çizdi. Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımlarının yaygınlaştırılacağını ifade eden Demir, “Yerleşmelerde enerjinin aktif ve pasif kullanımında etkinliğin ve verimliliğin yükseltilmesi için yerleşme ve yapı ölçeğinde plan ve projeler hazırlanacak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık verilecek. Yerleşmelerin planlanmasında yerel enerji kaynakları araştırılmalı, enerji bütçesi yapılmalı, yerel sera gazı envanteri oluşturulmalı, sera gazı salınım oranlarının azaltılmasına yönelik eylem planları yapılmalı, kent ekolojisi ve yerel iklime uygun planlama, tasarım ve mimari geliştirilmelidir.
Güneş enerjisinin yaygın ve etkin biçimde kullanımının teşvik edilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

KENTLERE KİMLİK KAZANDIRILACAK
Kentlerin özgün kimliklerinin korunması ve geliştirilmesi için kente kimlik kazandıran yapı, mekan ve yaşama kültürüne önem veren politikaların geliştirileceğini vurgulayan Demir, kent müzelerinin önemine değindi. Bu konuda kent belleğinin oluşturulması yönünde çalışmalar yapılacağını belirten Demir, şunları söyledi; “Kent belleğini ve kentli yaşamı zenginleştiren kültür ve sanat merkezlerinin desteklenmesi, meydanlar, tören yerleri, tiyatrolar, sergiler ve kültür sanat festivallerinin teşvik edilmesi gereklidir. Kentlerde bireylerin sosyalleşmelerini sağlayacak ortak etkinlik mekânlarının oluşturulması, “mahalle” ve “sokak” olgusunun canlı ve güçlü tutulması ve planlama ve tasarımda sosyal dinamiklerin dikkate alınması gerekmektedir.”