Seramik nasıl yapılır?
Hayatımızın bir döneminde özellikle meraklıları için elbette en çok aranan konulardan biri olmuştur seramik yapımı. Malum, çoğu romantik filmin unutulmaz ve “imza” sahnelerindendir seramik yapımı. Tabak, çanak, vazo, eşya aklınıza ne gelirse artık… Muhakkak bir çaba vardır, bazen yıldıran ancak genel olarak heyecan veren. Seramik ile hayallerinizin sınırlarını zorlayabilirsiniz. Hatta tabiatta olmayan, bulamadığınız objeleri bile yaratabileceğiniz bir sanat dalı. Sadece basit bir çamurdan şekil de değil üstelik. Seramik ile aynı zamanda negatif elektriğinizi de atıyorsunuz. Yani hem sanat hem terapi desek yeridir.
Evde seramik hamuru nasıl yapılır?
Seramik evde pişirilir mi sorusu ile işe başlasak daha iyi olacak. Evde seramik hamuru pişirilir. Seramik hamuru ile yapılabilecekler hayal gücünüz ile sınırlı. Evde seramik tabak da yapabilirsiniz örneğin. Şimdi gelin evde seramik hamuru nasıl hazırlanır buna bir göz atalım.
Malzemeler:
¾ su bardağı beyaz tutkal
1 su bardağı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kadar vazelin
1 yemek kaşığı kadar limon suyu
Yapılışı:
Yapışmaz bir tavaya ihtiyacınız var öncelikle. Yapışmaz tavaya tutkalı, mısır ununu, limon suyunu ve son olarak vazelini ekleyin. Burada hedefimiz püre kıvamında bir hamur elde etmek. Bunun için karıştırmanız gerekecek. Hamur koyulaşıp, ideal kıvama gelince ocaktan alın. Tavadan çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra hamuru şekillendirip akrilik boya ile boyayabilirsiniz.
Seramik hamuru kurutma
Öncelikle düz bir zemine hamuru koyun. Oklava, merdane, cam şişe gibi destekleyici ürünler ile istediğiniz kalınlığa getirin. Kolay şekil vermek için hamuru ıslak elinizle yoğurabilirsiniz. Yoğurduktan sonra seramik hamurundan yapmak istediğiniz tasarımın şeklini verin. Vazo ve saksı en sık yapılanları. Ancak biraz uğraşırsanız kuş motifi, şamdan, magnet gibi ürünler de yapabilirsiniz. İstediğiniz şekli verdikten sonra hamurun yüzeyini yine ıslak elle düzeltebilirsiniz böylelikle hamurun yüzeyi pürüzsüz olacaktır. Hamuru kurumaya bırakabilirsiniz artık. Fırınlamanıza gerek yok bu aşamada. Çünkü seramik hamuru hava ile kurur. Yaklaşık 24 saat bekleyin. Hamur kuruduktan sonra zımpara ile yüzeyde kalan pürüzleri giderebilirsiniz. Zımparadan sonra seramiğin üzerinde tozlar oluşacaktır. Bu tozları bir bez yardımı ile silebilirsiniz yanı sıra bir fırça da işinizi görecektir. Eğer motifinizde derin köşeler varsa fırça ile çok daha kolay temizlersiniz. Hamurunuz kuruduktan ve pürüzleri giderildikten sonra tutkal aşamasına geçebilirsiniz. Tutkal kullanmanızın nedeni seramiğinizin daha sağlam ve parlak görünmesini sağlamaktır. Seramiğin üzerine sürdüğünüz tutkal da kuruduktan sonra isterseniz bu çalışmanızı boyayabilirsiniz de.
Seramik hamuru ile nasıl çalışılır?
Seramik hamuru biraz meşakkatli görünse de bazı püf noktalarına dikkat ettikten sonra gayet kolay aslında. Elbette her işte olduğu gibi seramik çamuru hazırlarken de dikkat edilmesi gerekenler var. Seramik çamurunun sağlığa zarar veren bir içeriği yoktur. Aksine negatif elektriği alan bir yapısı olduğundan bahsetmiştik yazımızın başında. Ancak yine de maske ve eldiven kullanmanızda yarar var. İdeal obje boyunu 20 cm civarı olarak tanımlayabiliriz. Daha büyüklerinin fırınlanması zor olur çünkü. Seramik çamurunun hava almaması çok önemli bir nokta. Eğer hava alırsa pişirme sırasında şişebilir ve parça parça olabilir. Eğer yaptığınız obje içinize sinmezse biraz su katın üstüne, hemen çözülecektir. Çamuru kullanmadığınız zamanlarda nemli bir poşetin ya da kabın içinde muhafaza edin. Bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.