1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Günleri Başladı

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Günleri Başladı
İl Sağlık Müdürlüğü tarfından,eğitim şb müdürlüğü personelleri Diyetisyen Burcu Kanak ile Eğitim Hemşiresi Elif Saydam tarafından 15-49 yaş arası bayanlara Kavak Halk Eğitim Konferans salonunda “Halk Sağlığı “konulu konferans verildi

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Samsun Sağlık il müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu; "Kanser her yıl tüm dünyada 10 milyon kişiyi etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre; 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükseleceği ve bu kanserlerin 1/3'ünün etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebileceği görülmektedir. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen ve akciğer kanserinden sonra en çok ölüme neden olan kanser türüdür. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği, genetik yatkınlık, dengesiz beslenme meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Meme Kanseri ve birçok konuda halkı bilğilendirmek için ilçelerde çalışmalar devam ediyor.
Tedavisi en kolay olan erken evredeki meme kanserleri tipik olarak hiç bir belirti göstermezler. Bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli oranda arttırır. İlimizde meme kanseri bilinçlendirme çalışmaları sürekli olarak devam etmektedir.'şeklinde konuştu.
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden Eğitim Hemşiresi Elif Saydam ise, "Kanserin teşhisi kolay, tedavisinin zor bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "35 yaş üzeri bütün kadınlar yılda bir kez vajinal test yaptırmalıdır. Ayrıca meme kanseri için de fiziksel muayene gerçekleştirmelidir. Kalın bağırsak kanseri için de kontrol yapılmalıdır.
Akciğer kanserinin de yüzde 85'inin sigaradan meydana geliyor.
Sigarada bilindiği gibi birçok kanserojen madde bulunmaktadır" diyerek gırtlak kanserinin yüzde 95'inin ve akciğer kanserinin de yüzde 85'inin sigaradan meydana geldiğini vurguladı.
SİGARASIZ VE KANSERSİZ GÜNLER
Sigarasız ve kansersiz günleri arzuladıklarını söyleyen Zengin, "Evde anne ve baba sigara içince çocukları uyarmalıdır. 'Anne, baba, siz bizi sevmiyor musunuz ki, sigara içip hem kendinizi, hem de bizi zehirliyorsunuz' denerek aile ikaz edilmelidir" şeklinde sözlerini tamamladı. Meme kanserinden korunmak için bebeklerin emzirilmesi çok önemli olduğunun altını çizen Konak, ayrıca şişmanlığın azaltılması, egzersiz yapılması (haftada 4 saat tempolu yürüyüş), sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gibi basit önlemlerle meme kanseri riski azaltılabildiğine işaret etti.