10 saat ve üzeri çalışanlar dikkat!

10 saat ve üzeri çalışanlar dikkat!
Hareketsiz ve sürekli oturarak çalışmak kadar uzun saatler ayakta kalmak da sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Yapılan çalışmalara göre uzun süre ayakta çalışmak, ayak sağlığında problemlere yol açabiliyor.

Özellikle hostes, stand/karşılama hostesi, satış danışmanı ve kuaför gibi meslek gruplarında çalışan kişilerde uzun süre ayakta kalma sonucu ayak sağlıklarında rahatsızlıklar oluşabiliyor. Peki bu kişiler ayaklarına ne tür bakımlar yaparak bu sorunlardan kurtulabilir? İşte yanıtı.. Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan, uzun çalışma saatlerinin yarattığı olumsuz etkilere karşı ayaklara nasıl bakım yapılabileceğini anlatıyor.


10 saat ve üzeri çalışanlar ayakkabı seçimine dikkat!

10 saat ve daha fazla ayakta çalışanların uyması gereken en önemli madde uygun bir ayakkabı seçimidir. Uzun saatler ayakta çalışılacağından görsellikten çok ayak sağlığının düşünülmesi gerekir. Çalışma saatlerinin sonunda ayaklarda şişme olacağından, giyilecek ayakkabının normalden ½ veya 1 numara daha büyük olmasına özen gösterilmelidir. Ayakkabı alırken ayağı sıkmayan, öne doğru ucu sivri olmayan ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Her iki ayakta da denenmeli ve mümkünse mağazada bir süre yürünmelidir. Ayaklar arasında bazen numara farkı olabilir, bu gibi durumlarda büyük olan ayak numarasına göre ayakkabı almak daha sağlıklı olacaktır.

Mevsime göre ayakkabı

Kış aylarında bot ya da çizme alırken ortopedik modeller tercih edilmelidir. Ayakkabı tabanının elastik olması çok daha rahatlık sağlar. Ayak kokusunu engelleyen özellikte çizme ve botlar da vardır. Yazlık ayakkabı seçiminde ise en önemli nokta ayağın hava alabilmesidir. Bu sebeple hava alabilen ortopedik ayakkabılar giyilmelidir. Babet benzeri bir ayakkabı alınacaksa deri ve yün tarzı olmamasına dikkat edilmelidir. İçeriği plastik olan ayakkabılar, ayakta terlemelere yol açarak, mikropları açığa çıkarır. Eğer çalışan kişinin işi gereği topuklu ayakkabı giymesi gerekiyor ise, topuğun 5 cm’den yüksek olmaması gerekir. Silikon tabanlık ağrıları azaltmada yardımcı olabilir Tüm gün ayakta çalışan kişilerin silikon tabanlık kullanması da yüzeye daha yumuşak basmalarına ve ayak tabanındaki ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Silikon tabanlıklar ayak anatomisine uygun olarak üretildikleri için ayakta uzun süre duran kişilerde ayak tabanındaki uyumu arttırır. Kişinin kemikli olan bölgelerini de korurlar.

Ortalama 12 saat çalışanların kabusu; nasır

12 saate yakın ayakta çalışan kişilerde görülen diğer bir sorun da nasırdır. Rahat olmayan ayakkabı seçimi, yorucu çalışma saatleri ve sabit duruş nasıra zemin hazırlar. Ayakkabının içinde sıkışan parmak aralarında görülebildiği gibi ayak tabanında da oluşabilir. Nasırlar genellikle cildin yük binen bölgesini basınç ya da sürtünme sonucu yaralanmaktan koruması sonucu oluşur. Sürekli aynı yer baskı veya sürtünmeye maruz kalıyorsa, cilt kendini korumak için sertleşir.

Ayak bakımında suyun sıcaklığı önemli İş bitimi ayaklara bakım yaparken, ayaklar çok sıcak ya da soğuk su ile yıkanmamalıdır. Ilık su ile yıkandıktan sonra mutlaka bir havlu ile kurulanmalıdır. Ayakları tuzlu ılık su içinde yarım saat tutmak da ayaklarda oluşan ödemi geçirebilir. Ayrıca ayakların altına koyulacak bir yastıkla yükseklik sağlanarak kan dolaşımı hızlandırılabilir.

Topuk çatlakları için nemlendirici

Gece yatmadan önce nemlendirici sürülerek çorap giyilmesi de ayakları yumuşak tutar ve topukta oluşan çatlamaları azaltır. Eğer topuk çatlakları ve ayaklardaki çatlaklar çok derinse hasta enfeksiyon kapabilir bu da tedavi sürecini uzatabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekim tarafından durumun değerlendirilmesi gerekir. Özellikle diyabet, egzama, sedef ya da nasırı olan hastalar her yıkamadan sonra ayaklarına nemlendirici sürmelidir. Naylon çorap yerine pamuklu çorap Ayakkabılar uzun süre ayakta kalıyorsa, ayakkabıda bakterilerin ürememesi için sonraki gün farklı ayakkabı tercih edilmelidir. Uzun süre kapalı ayakkabı içinde kalan ayaklarda terleme ve kötü koku gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bazı kişilerin ayak yapısında aşırı terleme olabilir. Bu durumda öncelikle ayaktaki bakteri miktarını azaltmak gerekir. Ayakları aşırı terleyen kişiler alüminyum içeren kremler kullanarak bu durumu engelleyebilirler. Düzenli olarak her gün antiseptik içeren ilaçlar ile ayak banyosu yapmak da, kötü koku ve efeksiyonu engeller. Antibakteriyal sabunlar kullanarak da ayak hijyeni sağlanabilir ve kötü koku oluşmasına mani olunabilir. Kapalı ayakkabı kullanımında içine mutlaka pamuklu çorap giyilmelidir. Naylon çoraplar ayakların terlemesine ve kötü kokmasına sebep olur.

Tırnakta ve ayaklarda şekil bozuklukları görülebilir

Ayağa sıkı gelen dar ve sert ayakkabılar nasır oluşumuna ve tırnaklarda travma etkisi yaratarak, dolaşımın bozulmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak tırnaklarda renk değişimi, tırnakta ve ayaklarda şekil bozuklukları görülebilir. Bu durumda, tırnaklarda ve ayak parmak aralarında mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Gazetevatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.