139 ton atık kazanıldı
Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, Samsun'da ambalaj atıklarının geri kazanımı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kılıç, 2007 yılında yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin amacının, ambalaj atıklarının çevreye vereceği zararın önlenmesi ve geri kazanımının sağlanması olduğunu kaydetti.
'ÖNCELİKLİ SORUMLULUK BELEDİYELERE AİT'
önetmeliğe göre ambalaj atıklarının kaynakta ayrı olarak toplanmasından birinci derecede belediyelerin sorumlu olduğunu hatırlatan kılıç, "Belediyelerin Ambalaj Atığı Yönetim Planlarını en geç 30 Eylül 2009 tarihine kadar hazırlamaları ve düzenli çöp depolama alanına ambalaj atıklarının alınmaması yönünde gerekli tedbirleri alması gerekiyor."dedi. Kılıç, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans verilmiş toplama ayırma tesislerinin belediyeler adına ambalaj atıklarını evlerden toplayarak ayrıştırıp, geri dönüşüm fabrikalarına gönderdiklerini söyleyerek il genelindeki belediyelerin yüzde 90'ının lisanslı firmalarla protokol imzaladıklarını ifade etti.
İKİ LİSANTLI FİRMA VAR
Kılıç, Samsun'da iki lisanslı firma olduğunu birinin de başvuru yaptığını bildirerek, "Bu firmalar, belediyeler adına vatandaşlarımızın evine kağıdı, camı, plastiği ayrı ayrı toplamak üzere poşetler bırakmakta ve lisanslı iki tesiste ayrıştırmaktalar. Bugüne kadar 3 bin ton kağıt toplandı, geçtiğimiz 6 ay içinde 50 ton cam, 50 ton plastik, 30 ton metal toplanmış. Bunlar son 6 aydır bu lisanslı firmalar tarafından toplanıyor, ve içlerinde ayrıştırılıyor ve bunlar ekonomiye kazandırılıyor. 2008 yılının sürecin oturması çalışmaları ile geçti. 2009 yılında bu rakamların beşe, altıya katlanacağını umuyorum. Vatandaşlarımız belediyeler, lisanslı firmalar bu konuya önem verecekler. Herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Hatırlancaağı üzere Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımının tamamlanarak geçtiğimiz aylarda hizmete alındığınmıştı" şeklinde konuştu.
ÇÖPLER AYRIŞTIRILIYOR
Samsun'daki lisanslı tesislerden Çorlu Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Salih Altun da, ambalajların geri kazanımı için evlere broşürler dağıtarak bilgilendirme yaptıklarını, ambalajların evlerde ayrıştırılması için poşetler bıraktıklarını ve yine kendi araçları ile bu poşetleri topladıklarını kaydetti. Altun, vatandaşların geri dönüşüm olarak kağıdı bildiğini, çoğu zaman poşetlere ambalaj atıkları ile evsel atıkları da attıkları için, ambalaj atıklarının değerlendirilemediğini söyledi. Geri dönüşümün hem çevreye hemde ekonomiye katkısı olduğunun altını çizen Altun, bir ton kartonun toplam 16 tane yetişmiş çam ağacının kurtarıldığına işaret etti. Altun, camların ise yüzde yüz geri dönüşümünün sağlandığını vurgulayarak, herkesin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.