19 bin böbrek hastası nakil bekliyor
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Gazetemize bir açıklama yapan Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Settar Ekinci 19 bin 466 böbrek hastasının nakil beklediğini söyledi.Ekinci organ nakli ile ilgili olarak Bölgemizde ve Türkiye genelindeki rakamlar hakkında da bilgi verdi.
40 BİN KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTASI VAR
Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arrtığını belirten Ekinci, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybettiğini söyledi. Ekinci, Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer almaktadır.Türkiye'de, yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmakta, ancak, bu hastaların yılda sadece %8-9'u bu olanağa kavuşabilmektedir. 2012 yılı ilk 10 ayında Türkiye genelinde 19 bin 466 kişi böbrek, bin 851 kişi karaciğer,325 kişi kalp, 216 kişi pankreas, 16 kişi akciğer ve 4 kişi de kalp kapağı olmak üzere toplam olarak 21 bin 878 kayıtlı hasta organ için beklemektedir.Buna karşılık 2012 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelinde bin 173 beyin ölümü bildirimi yapılmış, bunlardan 279'u organ bağışında bulunmuş, 894'ü ise organ bağışı yapmamıştır. dedi.
BÖLGEMİZDE 58 HASTAYA ORGAN NAKLİ YAPILDI
Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkez'ine 8 ilin bağlı bulunduğunu açıklayan Settar Ekinci,2012 yılının ilk 10 ayında bölgemizde 103 beyin ölümü bildirimi yapılmış 22 ailenin organ bağışına izin vermesiyle 36 hastaya böbrek , 17 hastaya karaciğer, 5 hastaya kalp nakli yapılarak yeniden hayata dönmeleri sağlanmıştır. Ülkemizde Organ Nakilleri büyük başarı oranlarıyla gerçekleştirilmesine ragmen Organ Bekleme listelerine her yıl daha fazla sayıda hasta eklenmesinden dolayı Organ Bağışı sayıları yetersiz kalmaktadır. Geçmiş yıllara göre Organ Bağışı konusunda eğitim faaliyetlerine daha fazla önem verilmesiyle birlikte belirli oranda bağış artışı sağlanabilmiştir. Organ Bağışında bulunmak isteyen ya da bu konuda ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezleri, Hastanelerimizdeki Organ Nakli birimlerine her zaman başvurup bilgi alabilirler ve bağışta bulunabilirler.Samsun ilimizde 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde , Böbrek Nakli zaten yapılmakta olup 2012 Ağustos ayında ilk Karaciğer Nakli de başarıyla gerçekleştirilmiştir. diye konuştu.
EN ÇOK BAĞIŞ CANLIDAN YAPILIYOR
Türkiye genelinde ilk 10 ayda yapılan organ nakilleri hakkında da bilgi veren Dr. Ekinci açıklamasını şöyle tamamladı: 2012 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelinde 3 bin 444 nakil ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Böbrek nakillerinde kadavradan nakil oranı %19 iken canlıdan nakil oranı %81 olmuştur. Karaciğer nakillerinde de kadavradan nakil oranı %27 iken canlıdan nakil oranı %63'tür. Yani ülkemizde ortalama kadavradan %21, canlıdan %79 oranında nakil yapılmaktadır. Avrupa ülkelerinde ise durum tam tersidir. %25 oranında canlıdan ve %75 oranında kadavradan nakil yapılmaktadır. Tıbbi açıdan değerlendirildiğinde olması gereken de budur. Toplam nakil sayılarımız aslında bir hayli iyi olmasına rağmen bu oranların ülkemizde de kadavradan nakil açısından artırılması en önemli hedefimizdir. Herkesi kendisinin veya bir yakınının bir gün organa ihtiyacı olabileceği ihtimalini göz ardı etmeden Organ Bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Organlarımızın bizimle beraber çürümesine izin vermeden ihtiyacı olanlarda hayat bulmasını sağlayalım."
Coşkun ÖZBEK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.