2 trilyon dolar Türkiye'ye kaydı
Türkiye 2 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Arap bankalarının çekim alanına girdi. 420 üyesi bulunan Arap Bankalar Birliği İstanbul'da zirve yaparak Türk bankalarını stratejik ortak ilan etti. 'Krizden Mali İstikrara' adıyla düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde konuşan Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif, Arap bankalarının kriz içinde duraksadığını ancak yeniden şahlanacağını belirterek Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye'dir dedi.
YENİ GELENLER OLACAK
Türkiye'de bankacılık sektörüne girmeyi düşünen Arap bankaları olduğunu belirten Yousif Yeni gelenler olacaktır. Birkaç Suudi bankası Türkiye pazarıyla ilgileniyor.
Aynı zamanda Katar ve BAE'den de Türkiye'ye gelmeyi düşünenler var dedi. Yousif, Arap bankaları ve Türk bankaları arasındaki ilişkinin çok iyi olduğunu belirterek, ilişkilerin daha da iyileşeceğini öngördüklerini söyledi. Yousif, Türkiye ile Suriye arasında kurulacak ortaklığın Ziraat Bankası ve Commercial Bank of Syria arasında gerçekleştirilmesinin beklendiğini ifade ederek, bu bankanın iki ülke arasındaki ticarete odaklanacağını kaydetti. Zirvede konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Arap Bankalar Birliğinin 420 üye bankası ve 2 trilyon doların üzerinde toplam aktif büyüklüğü olduğunu belirterek, zirvenin Türkiye'de yapılmasının bundan sonraki dönemde Türkiye ile Arap dünyası arasında özellikle finansal ilişkilerin de daha iyi noktaya gelmesine katkıda bulunacağını söyledi. Babacan Zaten çok sayıda bankanın Türkiye'de operasyonu var. Ancak biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. İlişkileri geliştirmek istediğiniz zaman hükümetleri yanınızda göreceksiniz. Biz Türk hükümeti olarak her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız dedi.
Türkiye'nin doğuya kayması ekonomik
Küresel ekonomik analiz ve değerlendirme kuruluşu Economist Intelligence Unit kuruluşuna göre, Türkiye'nin doğuya kayması siyasi değil ekonomik amaçlı. Economist Intelligence Unit kuruluşunun kıdemli ekonomisti Robert O'Daly'nin değerlendirmesine göre, Türkiye'nin, Doğu ülkeleriyle ilişkilerine ağırlık vermesinde, Avrupa Birliği'nin kriz nedeniyle dış ticaret talebinin azalması etkili oldu. Robert O'Daly, Türkiye'nin başta komşu ülkelerle ilişkilerini ve bu çerçevede ticari ilişkilerini geliştirdiğini belirterek, Orta Doğu bölgesine yönelimin, siyasi olmaktan çok ticari kaygılar taşıdığını ifade etti. Orta Doğu ülkeleri pazarının, bu aşamada Avrupa pazarından daha canlı olduğunu belirten ekonomist, bu nedenle Türkiye'nin Orta Doğu pazarına odaklandığını belirtti. O'Daly, Türkiye'nin ekseninin halen AB'ye doğru olduğunu vurguladı.
BAZILARININ İŞİNE GELMİYOR
Babacan, eksen kayması tartışmalarıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: Türkiye bir Avrupa ülkesi olduğu kadar bir Asya ülkesidir. Hem Karadeniz hem Akdeniz hem de Hazar ülkesidir. Türkiye aynı zamanda bir Ortadoğu ülkesidir.
Türkiye Ortadoğu ülkelerinin sorunlarına karşı duyarlıdır. Bizim dış politikada ilkelerimiz nettir. İnsanı temel alan bir politika uyguluyoruz. Bu duruşumuz kimilerinin işine gelmiyor.