20 bin ton pirinç ithal edildi

20 bin ton pirinç ithal edildi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 'pirinç yok' diyerek geçen yıl fiyat arttıran spekülatörlere karşı erken önlem aldı ve Mısır'dan 20 bin ton pirinç ithal etti

Pirincin kilosunu yine 8-10 liradan satmak için kolları sıvayan şirketleri belirleyen Ofis, Mısır'dan 20 bin ton pirinç ithal etti. 5 bin tonu limanlara gelen pirincin geriye kalan kısmı önümüzdeki aylarda Türkiye pazarına sokulacak. Fırsatçıların pirincin fiyatını yükseltmek için geçen 2 aylık dönemde spekülasyonlara başlaması üzerine, stoklardaki pirinç miktarı artırıldı. TMO'nun böyle bir operasyon yapması piyasada spekülasyon şansını düşürdü. Spekülasyondan para kazanmak isteyen firmaların hevesleri kırıldı. Önümüzdeki dönemde pirinç fiyatlarında ciddi yükselişler beklenmiyor.

KRİZ YAŞANMAYACAK
Pirinç üzerinde geçen yıl dönen oyunlara karşı bu yıl TMO'nun aldığı tedbirler ile vatandaşın kriz yaşamasının önüne geçildi. Son yıllarda Türkiye'de çeltik ve pirinç üretiminde ciddi anlamda artış olurken, Türkiye'nin üretimdeki artışa rağmen pirinç tüketimini tam anlamıyla karşılayabilecek duruma henüz gelmediğini kaydedildi. Elde edilen rakamlara göre 540 bin ton pirinç tüketimi var. Buna karşılıkta 460 bin ton pirinç üretilmekte.

VURGUNCULARIN HEVESİ KURSAĞINDA KALDI
Piyasada ithalatla beraber stok bulunmasına rağmen geçen yıl pirinç konusunda spekülasyon yaşandı. Belli çevrelerin daha fazla para kazanmak için oluşturmaya çalıştığı spekülasyon böylece geri tedbir oldu. TMO'nun, yaptığı ithalatlarla 150 ayrı noktada uygun fiyatlı pirinç satılırken, piyasada 8 liraya satılan pirinci Ofis'in, satış bürolarında 1.8 liradan almak mümkün.

PİRİNÇTEN KAR ELDE EDEMEYECEKLER
Mısır'dan getirilen pirincin tonuna 900 dolar ödeyen TMO, düzenleme görevini yapmak için fiyatlar dünyada yüksek olsa bile bu fiyatlardan ürün almak zorunda. Bin 500 - 2 bin dolar olsa da ithal edip iç piyasada ihtiyaç olan fiyatlardan kar veya zarar olarak satmak zorunda. 2-3 liralık pirinci 10 liralara satmayı önlemek gerekiyor.