24 farklı bölüm ve programdan 440 öğrenci mezun oldu

24 farklı bölüm ve programdan 440 öğrenci mezun oldu
Samsun Üniversitesinde 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Genç mezunların tören alanına coşkuyla girişinden sonra program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmalarını Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın yapmasının akabinde mezun öğrenciler adına konuşmalarını 2023-2024 Akademik Yılı Birincisi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümü öğrencisi Aren Duru Özer gerçekleştirdi.

mezuniyet-10.jpg

Samsun Üniversitesi Yeni Fakülteler ve Enstitülerle Yenilikçi ve Üretken Bir Üniversite Olma Yolunda
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın sözlerine şöyle başladı: “10 Eylül 2018 tarihinde Samsun Üniversitesi’ne kurucu Rektör olarak atandığım günden itibaren çalışma arkadaşlarımla birlikte ülkemizin ve bölgenin çok boyutlu ve katmanlı toplumsal ihtiyaçlarını bu bilinçle karşılamaya özen gösterdik. Öğrencilerimize dönük olarak fakülte, enstitü ve yüksekokullarda verilen eğitim-öğretimin kalitesini dinamik bir usulle sürekli iyileştirmenin ve akademik kadromuzun birikimlerini göz önünde bulundurarak üniversitemizdeki araştırma faaliyetlerini desteklemenin gayreti içerisindeyiz. Bununla birlikte, yeni kurulan fakülteler, enstitü, yüksekokullar, merkezler ve idari birimler ile üniversitemizi daha yenilikçi ve üretken bir eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme kurumu haline getirme hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Ülkemizin kıymetli bir endüstriyel mirası olarak bize emanet edilen binaların tamir ve tadilattan geçirilerek dönüşümü, yenilenmesi ve niteliklerinin arttırılması hususunda da yol alıyoruz. Gayret ve çabalarımızın olumlu yansımalarını başta Samsun şehri olmak üzere ülkemiz genelinde gözlemliyoruz. Bu durum bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor ve daha fazlasını yapmaya yönelik en kıymetli motivasyon kaynağımız oluyor. İlgi gösteren, görüş bildiren, önerilerini ileten, maddi ve manevi destek sunan her kurum ve kişiye minnettarız. Kültürel köklerimize bağlı olma ve üzerinde yükseldiğimiz tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma esasına dayanan bir eğitim anlayışına, birlikte düşünme, üretme ve sürekli daha iyiyi arama felsefesine sahip bir üniversiteyiz. Bu felsefe doğrultusunda bugün Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulundan mezun olan 440 öğrencimizi sektörle buluşturmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.”

mezuniyet-17.jpeg

Samsun Üniversitesinden Gazze İçin Açık Mektuba Destek
Rektör Aydın konuşmasının devamında İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırımlara karşı ABD’de yükselen öğrenci protestolarına dikkat çekerek: “Batı dünyasında İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırımına ilişkin en güçlü sivil tepki, Amerika’daki üniversiteler başta olmak üzere 150’yi aşkın üniversite kampüsünde öğrenciler tarafından oluşturulan Gazze dayanışma kampları olmuştur. Öğrenciler, İsrail vahşetinin ilk aylarından itibaren üniversite kampüslerinde Gazze halkıyla dayanışma gösterileri yapmaya başlamış olsalar da, bu gösteriler başlangıçta kamuoyuna pek fazla yansımadı. Tıpkı sessizce bir araya gelen karıncalar gibi, bu sesler de başlangıçta fark edilmedi. Ancak zamanla, karıncaların küçük ama güçlü topluluğu gibi, öğrencilerin direnişi de güçlendi ve görünür hale geldi. Ancak, bu dönemde Harvard, Pennsylvania ve MTI gibi üniversitelerin rektörleri Capitol Hill’e çağrılarak, antisemitizm ve öğrencilerini korumakla ilgili üniversite politikaları hakkında sorguya çekildi ve bazıları istifaya dahi zorlandı. Nisan ortalarında Amerika’nın en önemli üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi kampüsünde başlayan ve İsrail zulmünü kınayan, Amerika yönetiminin İsrail’e askeri ve siyasi desteğini sona erdirmesini, üniversitenin İsrail kökenli şirketlere yatırım yapmamasını ve İsrail yükseköğretim kurumlarıyla ilişkilerini sonlandırmasını ve bir an önce ateşkes yapılmasını talep eden öğrenci kamplarına, üniversite yönetiminin talebiyle polisin şiddet kullanarak müdahale etmesi, öğrenci protestolarının diğer Amerika ve Batı üniversitelerine de sıçramasına ve yaygınlaşmasına neden olmuştur. Nisan ve Mayıs aylarında zirveye ulaşan İsrail soykırımına yönelik bu öğrenci protestoları, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından “1960’ların sonundaki Vietnam karşıtı kampüs protestolarından bu yana belki de en önemli öğrenci hareketi” olarak tanımlandı.” diye konuştu.

mezuniyet-35.jpeg

İsrail’in Gazze halkına uyguladığı soykırım, üniversite mezuniyet törenlerinin de ana konusu olduğuna ifade eden Rektör Aydın bazı üniversitelerin, İsrail’e yönelik protestolardan dolayı mezuniyet töreni yapmazken, Harvard gibi en prestijli üniversiteler de protestolara katılan öğrencilere diploma vermeme gibi oldukça düşündürücü uygulamalara imza attığını söyledi. Rektör Aydın, “Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenler tarafından “Açık Mektup” şeklinde tüm dünyaya yapılan çağrıda, “Filistinli akademisyenler ve Gazze üniversitelerinin çalışanları olarak, bizi silmeye yönelik tüm mevcut girişimler karşısında varlığımızı, meslektaşlarımızın ve öğrencilerimizin varlığını ve geleceğimizdeki ısrarımızı teyit etmek için bir araya geldik” ifadelerine yer verildikten sonra tüm dünyaya şu çağrı yapılmaktadır: “Halkımızın nesiller boyu inşa ettiği üniversiteler, okullar, hastaneler, kütüphaneler, müzeler ve kültür merkezleri gibi sivil altyapımız, bu kasıtlı ve sürekli Nakba nedeniyle harabeye dönmüş durumdadır. Eğitim altyapımızın kasıtlı olarak hedef alınması, Gazze’yi yaşanmaz hale getirmeye ve toplumumuzun entelektüel ve kültürel dokusunu aşındırmaya yönelik bariz bir girişimdir. Ancak, bu tür eylemlerin içimizde yanan bilgi ve direnç ateşini söndürmesine izin vermeyi reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

mezuniyet-37.jpg

Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenlerin bu çağrısına, Samsun Üniversitesi sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri yanıtı anımsatan Rektör Aydın: “30 Mayıs tarihinde verdiğimiz yanıtı burada tekrarlayarak, hem Gazze halkı ve akademisyenleriyle hem de Batı üniversitelerinde İsrail soykırımını protesto eden ve ivedi olarak ateşkesin ardından kalıcı barış ortamının sağlanmasını talep eden genç öğrenci kardeşlerimiz ve duyarlı akademisyenlerle dayanışma içinde olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kere daha ifade etmek istiyorum: “Samsun Üniversitesi olarak, Açık Mektup’ta eğitim kurumlarının yok edilmesine karşı direnme çağrısında bulunan Gazze’deki akademisyenlerle dayanışma içindeyiz. Üniversitelerin hedef alınması, Gazze’nin entelektüel ve kültürel mirasını silmeye yönelik bir girişimdir. Ancak biz, bu karanlık girişimlere karşı tıpkı fırtınalı bir günde açan güneş gibi direnişimizin ışığını yaymaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.