3 ayda 743 muhtar ile görüştü

3 ayda 743 muhtar ile görüştü
CHP’den Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ancak seçimleri kaybeden Cevat Öncü, ilçelere giderek muhtarlar ile görüştü.

Vatandaşın ve mahallelerin sorunlarını muhtarlardan dinlemek için 3 ay önce başlattığı gezisinde 743 muhtar ile bir araya gelerek yüz yüze görüşme yaptı. Muhtar ziyaretlerine devam edecek olan Cevat Öncü, kırsal mahallelerde yol, su, elektrik sorunlarının çok olduğunu, internet ve telefonların çekmediği yerler olduğunu söyledi. 17 ilçe bin 250 mahalleden oluşan Samsun’da seçim sonrasında yola çıkan Cevat Öncü, şu ana kadar 13 ilçede toplam 743 mahalle muhtarıyla yüz yüze görüşme gerçekleştirerek vatandaşların ve mahallelerin sorunlarını dinledi. Seçimi kaybetmesine rağmen sahada olmaya devam eden Öncü, görüşmelerden elde ettiği sonuçları basın mensuplarıyla paylaştı. Samsun’dan uzaklaştıkça ilçelerdeki hizmet alımının düştüğünü vurgulayan Önce, Büyükşehir Yasası ile köylerden mahallelere dönüştürülen yerleşim yerlerine yeteri kadar hizmet gittiğini belirtti. Muhtarların kendilerine ait çalışma yerleri olmadığı, olan muhtarların da elektrik, su, kira giderlerini kendilerinin karşıladığını söyledi. AK Partili Halit Doğan’ın ise sadece sosyal medyasını çok iyi kullandığını ama majör konularda somut bir adım atamadığını ileri sürdü.

222222.jpg

Yaklaşık 1.5 ay daha muhtar ziyaretlerine devam edeceğini açıklayan Cevat Öncü, amacının binin üzerinde muhtar ile görüşme gerçekleştirmek olduğunu belirterek, seçimi kaybetmesine rağmen yaptığı siyasetin Samsun’da bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Bütün şehir uygulaması kapsamında ilimiz sınırları içerisinde bulunan tüm köyler mahalle olarak güncellendi. Bu uygulamanın amacı, tüm ilçe ve köylerde (mahalle) büyükşehir belediyesi seçimleri için oy kullanabilmesini sağlamak ve kırsalda daha yüksek oy oranına sahip iktidar partisinin Samsun örneğinde olduğu gibi büyükşehir belediyelerini kazanma oranını arttırmaktır. Ancak yaptığımız ziyaretlerde gördük ki, mahalle yapılan bu köylerin çoğunun yolu, suyu yok. Elektrik hatları eski ve trafolar eski ve sık sık arıza yapıyor. SASKİ vatandaşın kendi imkanlarıyla 50-60 yıl önce evine getirdiği suya sayaç bağlamaya çalışıyor. İlçe merkezleri dahil bir çok mahallede alt yapı ve kanalizasyon bulunmuyor. Çocuk parkları, spor alanları yok. Çöpler toplanmıyor. Buraları mahalle yaptıysan, o zaman hizmetine yapacaksın” dedi. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesi arasında özellikle yol yapım işlerinde yetki karmaşası yaşandığını anlatan Öncü, ilçe belediyelerin araç ve makinelerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Büyükşehir belediyesi bir mahalleye yol yapacaksa, sadece 12 metreden geniş grup yollarını değil, daha dar yolları ve ara yolları da yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK SORUNU
Muhtarlar ve vatandaşlar ile yaptığı görüşmelerde temel sorunun işsizlik olduğunu kaydeden Öncü, özellikle gençlere ve kadınlara yönelik meslek edinme kursları açılması gerektiğini söyledi. Gençlerin kırsal mahalleleri boşalttığını, tarım ve hayvancılık yapmaktan kaçtığını anlatan Cevat Öncü, tedbir alınmazsa yakın bir gelecek tarım ve hayvancılık konusunda daha zor günler yaşanacağına dikkat çekti. Sanayi kuruluşlarının ara eleman eksikliği çektiğini anlatan Öncü, “Var olan veya açılmaya devam eden fakülteler ve yüksek okullarda, gerekli akademik kadrolar ve fizik şartlar oluşturulmadan her yıl on binlerce yeni mezun adeta diplomalı işsizler ordusuna katılmaktadır. Kapasiteleri doğru düzgün ölçülmeden üniversitelere kabul edilen gençlerimiz gerekli eğitimi de alamadıkları için mezun olduklarında asgari ücretle dahi iş bulamaz duruma gelmektedir. Bu durum düzeltilerek gençlerimizin bir kısmının tarıma, hayvancılığa veya diğer üretim alanlarına yönlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

KENTİN DİRENÇLİ HALE GETİRİLMESİ
Kuzey Anadolu fay hattının Ladik - Havza - Vezirköprü ilçelerinden geçtiğini ve büyük deprem üretme kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Cevat Öncü, “İlçelerimizde ki yapıların mikro bölgeleme sistemiyle taranarak yapı güvenliği açısından durumları tespit edilmeli, gerekli olanların ve riskli alanlarda bulunanların kentsel dönüşüme tabi tutularak bölgesel planlamalarla yenilenmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir. İlkadım’da bulunan Anadolu, Zeytinlik, Kadıköy, Hastane mahalleleri gibi Canik’de Gaziosmanpaşa, Soğuksu, Kuzey Yıldızı gibi mahallelerin kentsel dönüşümlerinin hızlıca yapılması gerekmektedir. Buralarda yapılacak dönüşüm ve kamulaştırma uygulamalarında, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirmeden mülkiyet sahiplerini mağdur edilmemelidir. Hemen hemen bütün ilçelerimizde alt yapı ve kanalizasyon yetersizliği nedeniyle sel ve su baskınları olduğunu, bunun engellenmesi için de kentteki mevcut akarsuların ıslahları yapılarak gerekli yerlere sel kapanı ve barajlar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“HAVAALANINA OTOGAR’A GİTEMEYEN RAYLI SİSTEM Mİ OLUR?”
Özellikle İlkadım, Atakum ve Canik ilçelerimiz başta olmak üzere kent içinde yaşanan ulaşım ve trafik probleminin yaşandığını vurgulayan Cevat Öncü, “Mevcut raylı sistemin mümkün olan en kısa sürede doğu da havalimanından batıda Dereköye ve Güneyde otogar, ve hastanelere ulaşılması sağlanmalıdır. İkinci etapta da doğuda Çarşamba ilçemize batıda 19 Mayısa kadar uzatılmalıdır. Mevcut otobüs dolmuş ve minibüs güzergahlarında kalite ve konforun artırılması ile özendirilmeleri sağlamalıdır. Neredeyse tüm ilçelerimizde yol ve kaldırımların niteliklerinin engellilerin ve çocuklu annelerin kullanabilmelerine uygun hale getirilmelidir. Kentimizde pahalı olan ulaşım hizmetleri özellikle öğrenciler için daha uygun yapılmalıdır” dedi .

HAVA KALİTESİ
Özellikle Tekkeköy’de hava kalitesinin düşük olduğunu, sanayi tesislerinin baca gazlarının ve atıklarının eksiksiz kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Cevat Öncü, ülkenin en önemli iki ovasına sahip olan kentte üreticilerin tarımsal ürünlerden bekledikleri kazançları elde edemediğini, zararına üretim yaptıkları söyledi. Üreticilere belediyeler ve diğer birimler tarafından tohum, gübre, fide gibi destekler sağlanması gerektiğini anlatan Öncü, “Ürünlere alım garantisi verilmeli. Sulama gölet ve barajları tamamlanarak çiftçilerin hizmetine sunulmalıdır. Üreticiden tüketiciye doğrudan ürün ulaşması için üretici pazarları kurulmalıdır. Kırsalda hayvancılık neredeyse bitme noktasına gelmiştir” dedi.

ESKİ YERİNDE YENİDEN YAPILMALI
Samsun’da çok sayıda yayla, ören yerleri, şelaleler, tarihi eserler, kayak merkezi, kanyon ve sahillerimiz olmasına rağmen turizmden gerekli payı alamadığını vurgulayan Cevat Öncü, 19 Mayıs ruhu canlandırılması gerektiğini anlatarak, “Ulusal düzeyde 19 Mayıs haftaları düzenlenmelidir. Geçmişte sosyal, kültürel ve ekonomik katkı sağlayan Samsun fuarı kentimize yeniden kazandırılmalıdır. 19 Mayıs stadyumu eski yerinde yeniden yapılmalı ve 7/24 yaşayan bir stadyum haline getirilmelidir. Kentte bulunan özel tiyatrolar, sanat merkezleri desteklenmeli ve şehir tiyatrosu oluşturulmalıdır” diye konuştu. Spor ve sporcunun desteklenmesi gerektiğini belirten Öncü, gençlerin emeklilerin zaman geçireceği, ucuz yemek yiyeceği kafe ve lokantaların her ilçede yapılması gerektiğini kaydetti. Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cevat Öncü’ye, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın şu ana kadarki performansı soruldu. Doğan’ın, seçim döneminde kendi beyanlarında yer vermediği kent lokantalarını açtığını belirterek, “Bunlar bizim söylemlerimizdi. Halit Doğan sosyal belediyecilik yapıyor şu ana kadar. Sosyal medyayı da çok iyi kullanıyor. Ama majör konularda, ulaşım, kentsel dönüşüm, alt yapı gibi konularda somut atılmış bir adım görmedim” diye cevap verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.