3 Obez Hastaya “Tüp Mide” Ameliyatı

3 Obez Hastaya “Tüp Mide” Ameliyatı
Uzun yıllar diyet yapmalarına rağmen kilo veremeyen üç obez hasta, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde “tüp mide” operasyonu geçirdiler. Operasyon sonrası OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, tüp mide operasyonu geçiren hastaları ziyaret ederek 'geçmiş olsun'

Obezite hastaları 47 yaşındaki 130 kilo Mehmet Burak Azar, 42 yaşındaki 138 kilo Kezban Feyza Aktaş ve 45 yaşındaki 130 kilo Çiğdem Okumuş'un tüp mide ameliyatını Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özbalcı, Yrd. Doç. Dr. Kağan Karabulut ve Prof. Dr. Kenan Erzurumlu gerçekleştirdi. Ameliyatın amacının hastaların kilolarını iki haneli rakamlara çekmek olduğu belirtildi. Ameliyatı gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özbalcı, halk arasında “tüp mide” olarak adlandırılan ameliyatla ilgili olarak, “Gerçekleştirdiğimiz ameliyat 'laparoskopik' olarak yaptığımız bir ameliyattır. Halk arasında da 'tüp mide' olarak adlandırılan bir ameliyattır. Midenin büyük kurvatür dediğimiz geniş kavisli alanı çıkarmaya dayalı bir ameliyattır. Mide 12 parmak bağırsağının birleşiminin yaklaşık 5 - 6 santimetre üst kesiminden başlayarak 'fundus' diye tabir ettiğimiz midenin proksimal kesimini içerecek şekilde büyük kurvatür kısmını laparoskopik yöntemle çıkartıyoruz ve midenin hem çapı daralmış hem de içindeki lümen küçülmüş olduğu için hastalarda erken doyma hissi sağlanıyor ve kısa sürede kilo verme hissi sağlanıyor. Bu tarz hastalardan beklediğimiz 1.5 yıl içersinde fazla kilolarının yüzde 75 kadarını vermeleridir. Şimdiye kadar 16 hastamız oldu. Genel itibariyle sonuçlar iyi seyrediyor. Hastalarımız takibimiz altında. Şu ana kadar güzel sonuçlar aldık. İnşallah bundan sonra da bu şekilde devam edecek. 3 ay önce ameliyat ettiğimiz bir bayan hasta 157 kilodan 120 kiloya kadar indi. Kendisi de azimli bir hastaydı” dedi.

“OMÜ BİR MARKA”
OMÜ Tıp Fakültesi'nin bir marka olduğunu belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Üniversitemizde özellikle bugün ziyaret ettiğimiz hastalarımız obezite nedeniyle ameliyat edilen hastalarımız. Bunlara halk arasında 'tüp mide' veya 'mide küçültme' denilen ameliyatlar yapıldı. Genel cerrahi birimimizde hocalarımız bu konuda çok iyi bir noktaya geldiler. Artık Türkiye'nin her yerinden hastalar gelmeye başladı. Bu, Samsun adına çok sevindirici bir husustur. OMÜ Tıp Fakültesi bir marka. Hastalarımıza geçmiş olsun diliyorum ve arzu ettikleri kiloya da ulaşmalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

HEDEF KİLO VERMEK
Fazla kilolarından şikayet ettiklerinden dolayı ameliyat olan hastalar hedeflerinin kilo vermek olduğunu belirttiler. Hastalar, kendilerince araştırmalar yaptıklarını ve OMÜ'ye gelerek tahlillerinin de olumlu çıkması sonucu ameliyat olduklarını belirten hastalardan Mehmet Burak Azar, “130 kilo ile hareket zorluğu çekmek sebebiyle ve şeker hastası olmam nedeniyle hastaneye geldim. Bunları düzene sokmak için biran önce ameliyat olmam gerekiyordu. Çünkü yaş ilerledikçe bunun yapılması doktorlar tarafından zor oluyordu. OMÜ'ye gelirken 130 kilo ile geldim ama hedefim 6 ayda 30 kilo verebilmek. Hatta daha fazlasını vereceğime inanıyorum. Bu konuda iradem çok iyi. Yeme hissini bile midemden aldıkları için hocalarıma çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.