30 kene türüne dikkat!
Dünyada bilinen 878 kene türünden 30'unun hastalık etkeni taşıdığı bildirildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'nin ilk olarak 1944'te tanımlandığını söyledi.
Bugün için dünyada bilinen 878 kene türünden 30'unun hastalık etkeni taşıdığını ve özellikle 'hyalomma marginatum' türünün KKKA hastalığına neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Özsoy, etkenin insanlara bulaşmasında en önemli yolun kene tutunması olduğunu kaydetti.
"SÜT EMEN FARELER HARİÇ HAYVANLARDA HASTALIK YAPMAZ"
Dr. Özsoy, viremik 'virisün kanda bulunduğu dönemdeki hayvanların ya da insanların enfekte doku veya kanı ile mukoza veya bütünlüğü bozulmuş deriden temas ile de bulaşma olduğunu dile getirdi. Özsoy şöyle devam etti: "Anneden bebeğe horizontal geçiş bildirilmiş olup ev içi bulaşın önlenmesi için koruyucu tedbirlerin alınması önemlidir. En riskli grubu özellikle hayvanlarla uğraşanlar, tarımla uğraşan çiftçiler ve sağlık personeli oluşturmaktadır. KKKA süt emen fareler hariç hayvanlarda hastalık yapmaz. Sadece insanlarda hastalık yapar. Asemptomatik enfeksiyondan şiddetli kanamalara ve ölüme kadar değişen bir hastalık tablosuna neden olabilir. İnkübasyon süresi 29 gün arasında olup bu süre virüsün giriş yoluna, alınan virüs miktarına ve konağının immünitesine bağlı olarak değişir. Hastalık ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, eklem ve kas ağrıları ile kendini gösterir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, ishal ve bazen şuur değişikliği tabloya eşlik edebilir. Genel olarak klinik tablo hafif olmakla birlikte hastaların az bir kısmında kanama bulguları görülür. Bunlar diş eti ve burun kanamaları, peteşi ve ekimoz gibi cilt kanamaları, gastrointestinal ve genitoüriner sistem, akciğer ve beyin kanamalarıdır.
KENELER, NİSAN-EKİM AYINDA AKTİFTİRLER
Hastalıktan korunmada en önemli faktörün virüs ile teması önleyerek hastalığın bulaştırıcılığını engellemek olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Özsoy, endemik bölgede yaşayan kişilerin hastalık konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.