3'ten 6'ya çıktı
Hükümetin fındığa verdiği 4 YTL'lik fiyat üreticiyi mağdur etti. Maliyetini karşılayamayanlar ise çareyi banka kredisinde buldu. Özellikle Çarşamba ve Terme'deki üreticiler, Fiskobirlik'in tüccara yağlık olarak aldığı fındığı 2 YTL'den satması nedeniyle mağduriyet yaşarken, maliyeti kurtaramamanın da sıkıntısını çekmeye başladı.
KREDİ ÇEKENLERİN TARLALARI İPOTEKLİ
Üreticilerden bir kısmı işçi ve diğer acil maliyetleri karşılamak için fındığı 2.3 ile 2.6 YTL arasında tüccara satarken, ürününü tüccara teslim etmek istemeyen ve aralık ayındaki kademeli fiyat artışını bekleyenler ise banka kredisi çekmeyi tercih etti. Hükümetin fındık için verdiği kademeli fiyat artışını bekleyen ve fındığını hemen satmak istemeyen üreticiler, bankalardan çektikleri kredilerle borçlarını ödemeye başladı. Aralık ayında fındığın kilosunun 5 YTL olmasını bekleyen üreticiler, kredi için ise tarlalarını ipotek ettirdi.
BANKA ŞUBE SAYISI YÜZDE YÜZ ARTTI
Terme Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Trabzon, Terme ve Çarşamba'daki fındık üreticisinin üçte ikisine yakınının bankalardan kredi çektiğini söyledi. Kredinin geri ödemelerinin 2009'un başında yapılacağını belirten Trabzon, "Ayrıca, TMO'nun aralık ayındaki tüm fındık alım randevuları şimdiden doldu. Üretici yaşadığı sıkıntı nedeniyle çareyi kredi çekmekte buldu.Bu da bankacıların yeni hamleler yapmasına neden oldu. Terme'de geçen yıl 3 bankanın şubesi bulunurken, 2008 yılında bu sayı yüzde yüz arttı" dedi.
ÜRETİCİ ARTIK KREDİ BATAĞINDA
Bankaların Terme'ye bir yıl içerisinde şube açma yarışına girmesinin tesadüf olmadığını ifade eden Trabzon, "Bankalar fındık üreticisinin durumunu biliyor, o yüzden şube açma yarışına girdiler. Bir yılda 3 olan şube sayısı 6'ya çıktı. Üretici ise çaresiz bir şekilde kredi batağına saplandı" diye konuştu.
Terme'de geçen yıl Ziraat Bankası, İş Bankası ve Vakıf Bank'ın şubelerine, bu sene Yapı Kredi, AK Banka ve Halk Bankası'nın eklendiği öğrenildi.
Miraç ÖZTÜRK