40 derece sıcaklıkta tütün hasadı!
90-120 günde yetiştirilen, temmuz ayından itibaren hasat edilmeye başlanan tütün, güneşte kurutulup ilaçlı su ile ıslatıldıktan sonra kolilerde paketlenerek satışa sunuluyor.
Tütün yetiştiriciliği yapan Çiftçi Ali Fırlayış, sabahın ilk ışıklarıyla başlayan tütün hasadının zorlu yolculuğunu şöyle anlattı: ''Bir senenizi alan bir serüven aslında tütün. Ailenizde ne kadar çok kişi varsa tütünün işini bitirmek o kadar kolaylaşır. Sadece ekiminde makine kullanırsanız gerisi tamamen ellerinizin maharetine kalmış. Sabahın 4'ünde kalkıp uykulu gözlerle başladığınız hasatta güneşin kendisini göstermeye başladığı zaman, işiniz daha da zorlaşır. Tütünler tek tek toplanıp şişlere dizilip evlerin önündeki seralarda kurumaya bırakılır. Ellerinizle toplarken bir yapışkan vardır tütünde, o yapışkanlık tüm vücudunuzu sarar ve yakmaya başlar.''
''Yabancı markalar Türk tütünü kullanmadan sigarada aroma tutturamıyor''
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, şark tütünü olarak bilinen Türk tütününün dünya pazarında önemli yeri olduğunu, yabancı sigara fabrikalarının Türk tütünü kullanmadan kendi sigaralarındaki aromayı tutturamadıklarını kaydetti. Tütün yapımının çok zahmetli olduğunu dile getiren Gemici, şunları söyledi: ''Denizli'de tütün ekimi Uzunpınar, Gözler beldesi, Tavas ilçesi ile Kale ilçesi arasında kalan ovada, Acıpayam ve Güney ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor. İlde yaklaşık olarak 187 bin 670 dekar alanda tütün dikiliyor. Bu dikili alanlardan ise yaklaşık olarak 15 bin 982 ton tütün elde ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.