40 yaşından sonra ortaya çıkıyor
Sigara ile alkolün zararlarının bilinmesine rağmen bu kötü alışkanlıklarından vazgeçilmiyor. Bunları kullanan vatandaşlar, ölümcül hastalıklara bir adım daha yaklaştırıyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, birlikte yaptıkları araştırma ile alkol ve sigaranın çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırmaya göre alkol ve sigara kullanan 40 yaşın üzerindeki kişiler, büyük sağlık sorunları riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Erkeklerin kroner kalp hastalıkları, kadınların ise kronik kap rahatsızlıkları ve meme kanseri riski taşıyor. Araştırmayla uzmanlar, insan sağlığını tehdit eden hastalıkların alkol, sigara ve dengesiz beslenmeden kaynaklandığını belirterek bunların terk edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
ÖLÜMLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ 41-58 YAŞ GURUBUNDAKİ ERKEKLERDE GERÇEKLEŞİYOR
Araştırmaya göre Türkiye'de kroner kalp hastalıkları sebebiyle ölüm, ilk sırada yer alıyor. Bu ölümlerin önemli bir bölümü ise 41-58 yaş grubundaki erkeklerde gerçekleşiyor. Yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Kadınlar ise kroner kalp hastalıklarının yanında meme kanserine yakalanma riski de taşıyor. Meme kanserinin 40 yaş üzerindeki kadınlarda en sık görülen kanser türü olması, araştırmayı doğruluyor. Ölüme neden olan kanser türleri aras ında meme kanserinin ilk sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda hastalığa yakalanma riskinin 40 yaş altındaki kadınlara göre 4 kat fazla olduğunu ifade ediliyor.
SPOR ŞART
Bu hastalıklara yakalanma riskini en aza indirebilmek için öncelikle alkol ve sigara gibi kötü alışkanların bırakılması gerekiyor. Daha sonra da bu yaş grubunda bulunan kişilerin ayrıca spor yapmaları, yeterli ve dengeli beslenmeleri öneriliyor. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığını dile getiren Sigarasız Toplum Merkezi Samsun Şube Başkanı Temel Kaya, Dünya genelinde sigaradan dolayı her yıl 3 milyon insanın hayatını yitirdiğini söyledi. İçilen her sigaranın ömürden 5.5 dakika çaldığına işaret eden Kaya, "Yapılan araştırmalar, günde 3 sigara içiminin bile kalp krizi veya herhangi bir şekilde ölüm riskini ikiye katladığını göstermektedir. Günde 10 veya daha fazla sigara dumanını içine çekmeden içenlerde, içmeyenlere oranla kalp krizi riski 1 kat artıyor. Sigara sağlık düşmanı bir illet. Onun için tiryakilerimize bunu bırakmalarını istiyoruz." dedi.
40 MİLYON DOLAR SİGARAYA GİDİYOR
Sigara zararlarının dudaktan itibaren başladığının altını çizen Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Hasan Hamza Çebi ise "Dudak, dil, yanak, yutak, gırtlak kanserleri, diş eti hastalıkları, farenjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yoluyla ilgili hastalıklar, katarakt gibi patojenlerin gelişmesi için dumanın akciğerlere çekilmemesi gerekiyor. Hatta, sigarasını yakmayıp sadece dudaklarının arasında tutanlar veya tütün çiğneyenlerde dudak ve ağız içi kanserleri görülmektedir" ifadelerini kullandı. Türkiye'de 17 milyon kişi sigara kullanıyor. Günde bir paket içildiği düşünülürse her gün 40 milyon dolar sigaraya veriliyor. Sigaranın neden olduğu 50 tür hastalık sebebiyle yıllık sağlık harcaması 3 milyar doları aşıyor.