6 lavanta çeşidinin adaptasyonu sağlandı
Birim alandan elde edilen yüksek gelirinin yanı sıra, rengi ve güzel kokusuyla agro turizm alanında da kullanılan lavantanın ekim alanları her yıl Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da genişliyor. Trakya'da özellikle kıraç alanların tarıma kazandırılması amacıyla ekilen lavanta, üreticisine ekonomik katkı sağlarken çiçeklerinin açtığı dönemde kentlerde turizm hareketliliği oluşturuyor. Enstitüde yapılan denemelerde ekonomik değeri yüksek 6 çeşidin adaptasyon çalışmaları yapıldı.
Ekonomik değeri yüksek çeşitler üzerinde çalışıldı
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, lavanta ekimlerine 2015 yılında 20 dekarlık deneme tarlasında başladıklarını söyledi. Lavanta üretiminde dünyada söz sahibi olan Bulgaristan'daki Gül ve Tıbbi Bitkiler Enstitüsüyle iş birliği yapıldığını anlatan Tülek, ekonomik değeri olan lavanta çeşitlerini Trakya'ya kazandırdıklarını dile getirdi.
Deneme çalışmalarından başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Tülek, "Özellikle dünyada ticari değeri olan 'Lavandula angustifolia' türüne ait çeşitleri Bulgaristan'dan temin ettik. Daha sonra enstitü bahçesinde bunların denemelerini yaptık. 'Hemus', 'hebar', 'sevtapolis', 'yubileyna', 'raya' ve 'druzhba' çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarını yaptık ve başarı elde edildi. Her birinin içerdiği yağ kapasitesi farklı." dedi. Tülek, üreticilere rol model olma amacıyla yaptıkları çalışmalar sonucunda lavanta üretiminin Trakya'da her yıl artarak devam ettiğine dikkati çekti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.