AB ve Rusya insanlı uzay aracı üretecek
Yeni uzay aracı Rusya'da halen kullanımda olan Soyuz modelinin yerini alacak ve Avrupa, mürettebatın gönderimine doğrudan katkı sağlayacak.
Tekrar tekrar kullanılabilecek olan araç dört kişilik ve ABD'nın Ares/Orion sistemine rakip olacak şekilde aya gitmek üzere tasarlanmış.
Daha önceki insanlı uzay araçlarından farklı olarak yeni model, dünyaya geri döndüğünde yumuşak iniş yapabilmesine olanak sağlayan bir sisteme sahip.
Rusya uzay bilim yazarı ve grafik tasarımcı Anatoly Zak, aracın imalatını gerçekleştirecek olan Rus RKK Energia şirketinin geçen hafta İngiltere'deki Farnborough Havacılık Fuarı'nda yayınladığı teknik tasarımının sanatsal bir sunumunu yaptı.
Araç bazı yönleriyle Amerika'nın planladığı Orion uzay gemisini andırıyor. 18 ila 20 tonluk Rus-Avrupa uzay aracı dünya yörüngesindeki kısa uçuşlarda altı, ay seyahatlerinde ise dört kişi taşımak üzere tasarlanmış.
Aracın en orijinal özelliği altındaki iniş sistemi olacak. Anatoly Zak, aracın dünya atmosferine girdikten sonra yeryüzüne yumuşak iniş için bu sistemi kullanacağını belirtiyor.
Avrupa Uzay Dairesi ESA, Rusya Uzay Kurumu olan Roscosmos ile 2006 yılından bu yana işbirliği içinde çalışıyor. Anatoly Zak, "ESA ile Roscosmos anlaşırsa, uzay aracının bakım modülünü Avrupa yapacak" diye konuştu.
Rusya hükümetinin ilk insanlı aracı 2018 yılında fırlatmayı hedeflediği belirtiliyor. Projenin merkezinin nerede olacağı ise henüz belirlenmiş değil. Rusya üssün doğudaki Amur bölgesinde olmasını istiyor.
Ama alternatif olarak şu anda Avrupa'nın Ariane 5 araçlarının fırlatıldığı Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünün de adı geçiyor.
Henüz projenin nasıl şekilleneceği, hatta gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bile kesinlik kazanmış değil ancak görüşmeler devam ediyor.
Rusya ile ortak insanlı uzay aracı projesinin geleceği konusundaki kritik karar, bu yıl Kasım ayında Avrupalı en üst düzey uzay yetkililerinin Kasım ayında yapacakları toplantıda alınacak.