AB'ye fındık ihracatı kolaylaşıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Uluslararası gıda mevzuatında, fındık, badem ve antepfıstığında aflatoksin limiti yükseltildi.
Bu durum, Türkiye'nin önemli ihraçlık tarım ürünü olan fındığın AB'ye ihracatını kolaylaştıracak. Artık, aflatoksin sorunu nedeniyle iade edilen fındık ürünü partisi azalacak.
Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC), işlenmemiş fındık, antepfıstığı ve bademde aflatoksin limitini 15 ppb (mikrogram/kg veya milyarda bir kg), işlenmiş ürünlerde ise 10 ppb olarak belirledi.
AB aflatoksin limitini işlenmiş ürünlerde 4 ppb, işlenmemiş ürünlerde 10 ppb olarak uyguluyor. AB'nin yeni CAC limitlerini, 6 ay içinde kendi mevzuatına taşıyacağı düşünülüyor.
Türkiye'de halen işlenmiş ve işlenmemiş fındık, badem ve antepfıstığında aflatoksin limiti 10 ppb olarak uygulanıyor.
ÜLKE GENELİ