AÇIK AÇIK ZEHİRLENİYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2005 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan, Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmelik'e göre, sokaklarda ve işyerlerinde satılan birçok ürüne ambalaj uygulanması kararı alındı. Ancak bu karara pek uyulmadığı ve vatandaşların sağlığının nasıl tehlikeye atıldığı işte böyle görüntülendi.
CAMLAR BİLE KIRILMAYA KARŞI KORUMALI OLACAKTI
Yönetmelik ile gıda maddelerinin üretildiği alanlarda bulunan pencere camları kırılmaya karşı korunmalı olacak veya cam dışında bir malzemeden yapılacaktı.
"BELEDİYELERİN GÖREVLERİ VAR"
Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, "Belediyelerin görevi, esnafların satış yapabilecekleri mekânları hazırlamaktır. Belediyeler gıdaların açıkta satılmaması adına dolaplı bölümler hazırlamak zorundadır. Bunları denetlemelidirler. Yani, açıktan gıdanın satışını yapan mekânlara engel olmak zorundadır. Mesela pazardaki ürünlerin toz ile temasta bulunmasının önüne geçilmesi gerekir. Belediyeler, bu gibi teması kesecek kapalı mekânları yapmak zorundadır ve normali de budur. Vatandaşlarımızın da açık şekilde satılan ürünlere itibar etmemesi gerekiyor" dedi.
"DENETİM OLMAZSA SORUN DEVAM EDER"
Konu ile ilgili olarak bir açıklamada Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit'ten geldi. Yiğit, "Alınan kararlar ve yönetmelikten herkesin haberi vardır. Açık ürün satımı insan hayatı ve sağlığı için gerçekten tehlikeli bir durumdur. Ekmeğinden tutun, sütüne, ayranına, dönerine, kokorecine, suyuna, peynirine, balığına kadar akıllara ne geliyor ise açık satılması insanların sağlıklarını tehlikeye sokabilmektedir. Yalnız bu durumun önüne ülkemizde hiç bir zaman geçilemedi. Bunun tek nedeni de, iş yerlerinin, pazarların denetimden geçmemesidir" şeklinde konuştu.
Minel Karakul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.