Acil durumlarda ne yapmalıyız?

Acil durumlarda ne yapmalıyız?
Dünyagöz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ali Tarık Sakaoğlu, acil durumlarda göze yapılacak müdahaleleri Denge Gazetesine anlattı. Sakoğlu, "Gözünüze bir şey battığında bastırmadan bol su ile yıkayın" dedi

Göze yabancı cisim veya kimyasal madde kaçması halinde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin. Göze veya kapaklarına asla bastırmayın. Bunları yaparken bir taraftan da doktora yetişin." Acil durumlarda göze yapılacak ilk yardımın önemine işaret eden Sakoğlu, "Göz sağlığında ciddi yaralanmalar doğru ilk yardımla körlüğü önler. Yanlış ilk yardım körlüğe neden olur. Olay meydana geldikten sonra geçen 2-3 dakika hayati önem taşıyor" diye konuştu.

KİMYASAL MADDE KAÇTIĞINDA

"Şayet kuvvetli bir kimyasal madde (örneğin pil asiti, kezzap, laboratuvar veya endüstriyel eriticiler, zehirler, kireç tozu) gözün saydam kısmına (kornea) atılırsa korneanın normal saydamlığı hızla bozulur" diyen Dünyagöz Samsun Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, "Dakikalar içinde hatta madde çok güçlü ise saniyeler içinde korneanın hassas hücreleri yanar. Bu durumda acil olarak yapılacak ilk yardım, gelecekte yapılabilecek herhangi bir tedaviden çok daha önemlidir. Derhal gözü yıkayarak kimyasal maddeyi uzaklaştırmalısınız. Gözü hemen yıkayın. Bunu yapmazsanız birkaç dakika içinde gözde kalıcı körlük gelişecektir. " diye konuştu.

"KANAYAN GÖZÜ BEZLE TEMİZLEMEYİN"

Göze kırık cam parçası, sivri bir tel, diken veya uçan bir metal parçası girdiğinde en korkunç olayın gerçekleşmiş olduğunu belirten Sakoğlu, "Giriş deliği çok küçük bile olsa göz içine mikrop taşıyarak apse oluşumuna ve körlüğe yol açar. Daha büyük bir yara ağzı gözün hassas yarı sıvı yapılarının dışarı kaçmasına neden olur. Böyle bir göze basınç uygulanması göz içeriğinin daha kolay dışarı fırlamasına yol açarak felaketle sonuçlanır. Tabii bir gözde böyle bir kesi meydana gelirse kanama olur veya kesi
yerinden sıvı dışarı çıkar. Yaralanan bir insanın yanağından kan veya sıvı sızarsa ne olur? Doğal olarak insan koşar ve bir havlu veya bezle kanı temizler. Bunu yaparken göze basınç yaparsa gözün boşalmasına neden olur. Lütfen bunu yapmayın. Kesik bir gözün yakınını silmeyin veya bastırmayın. " şeklinde konuştu.

"TOZ GİREN GÖZÜ OVUŞTURMAYIN"
Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Herkesin gözüne sinek veya toz parçası kaçmıştır. En önemlisi gözün içine bir şey kaçınca ovuşturulmamasıdır. Çünkü yabancı cismin korneayı çizmesine neden olabilir. Kornea içine gömülmüş bir toz parçasına ilk yardımı yapan kişi dokunmamalıdır. Tüm yapmanız gereken bir kağıt ve bez parçasını kıvırıp ucuyla yabancı cismi silerek almanızdır. Bu fazla bir acıya neden olmaz.
Ramazan AKSOY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.