Adli tıp raporuna itiraz etti

Adli tıp raporuna itiraz etti
Samsun'da bir kadın, pansuman yapılırken bağırsağının kesildiği iddiasıyla açtığı davada Adli Tıp Kurumunca verilen ''eylem sonucu ortaya çıkan bir zarar olmadığı'' yolundaki rapora itiraz etti.

İddiaya göre, 2000 yılının Ağustos ayında, karnındaki bir şikayet için Samsun SSK Hastanesine başvuran Rukiye Öcal'ı (43) muayene eden doktor, karnında apselenme olduğu gerekçesiyle apse drenajı yapılması için Öcal'ı pansuman odasına gönderdi. Burada pansumancı olarak görevli kişinin müdahalesi sırasında bağırsağı kesilen 5 çocuk annesi Öcal, 1 yıl kolostomi torbası kullanmak zorunda kaldı.
Daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyat olan Öcal, bu operasyon sonrasında kolostomi torbasından kurtuldu. Öcal'a ''yüzde 25 geçici iş gücü kaybı'' raporu verildi. Bunun üzerine, Öcal, ilgili kurum ve görevliler hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde duruşması yapılan dava sürecinde mahkeme, Adli Tıp Kurumundan görüş istedi. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, 2006'da ''pansumancının cerrahi işlem yapma yetkisi bulunmadığı ancak ''eylem sonucu ortaya çıkan bir zarar olmadığı'' yolunda rapor düzenledi. İtiraz üzerine geçen Şubat ayında yeniden rapor düzenleyen kurul benzer görüşü savununca Öcal, buna da itiraz etti.
Durumunun Adli Tıp Genel Kurulu'nda görüşülmesini isteyen Öcal, bu amaçla Adalet Bakanlığından yardım istedi.
Başvuru dilekçesinde olayları anlatan ve dosyanın Adli Tıp Genel Kurulu'nda görüşülmesini talep eden Öcal, ''Sizden dileğim, dosyamın iyi incelenmesine delalet buyurmanızdır'' dedi.

''MÜSTAHDEM BAĞIRSAĞIMI KESTİ''
Öcal, yaptığı açıklamada, Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu'nun düzenlediği raporda ''eylem sonucu ortaya çıkan bir zarar olmadığının'' savulduğunu belirterek, bunun doğru olmadığını öne sürdü. Kendisine OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yüzde 25 geçici iş gücü kaybı raporu verildiğini belirten Öcal, şunları kaydetti: ''Bana müstahdem tıbbi müdahalede bulundu. Bağırsağımı kesti. 1 yıl kolostomi torbası takmak zorunda kaldım. OMÜ'den de bana yüzde 25 iş gücü kaybı raporu verildi. Hal böyleyken Adli Tıp raporunda ortaya çıkan bir zarar olmadığı belirtiliyor. Şimdi itirazımız üzerine dosya, Adli Tıp Genel Kurulunda görüşülecek. Bu nedenle, ben de Adalet Bakanlığına başvurarak dosyamın iyi incelenmesini istedim.''