Af anlamına gelmiyor

Af anlamına gelmiyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamu alacaklarını yeniden düzenleyen 113 maddeden oluşan 'Torba Tasarı'ya ilişkin sunum yaptı. Şimşek, "Yapılandırma af anlamına gelmiyor" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasının kesinlikle "af" anlamına gelmediğini, kamu alacaklarının reel değerinden vazgeçmediklerini söyledi. Görüşmelerin ardından alt komisyona sevk edilen "Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile ilgili bilgi veren Şimşek, alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlemelerden söz etti. Küresel ekonomik krizin Türkiye'de de olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Şimşek, özellikle 2009 yılının tüm dünyada ve nispeten Türkiye'de ekonomik açıdan zor geçen bir yıl olduğunu söyledi. Sağlam makroekonomik temelleri ve kriz sürecinde aldığı önlemler sayesinde, Türkiye ekonomisinin, dünyadan pozitif yönde ayrışarak hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Şimşek, bu sürecin 2010 yılının ilk yarısında da devam ettiğini vurguladı.
Şimşek, bu süreçte dış talebin daralmasının, mal ve hizmet satış gelirlerindeki azalmanın, kredi teminindeki güçlüğün, işletmelerin nakit dengesinin bozulmasına neden olduğunu, bunun sonucunda, işletmelerin kamuya yönelik yükümlülüklerin yerine getirmelerinde, gecikmeler yaşandığını söyledi.

KAMU ALACAKLARI

Bu dönemde bir takım nedenlerle ödemelerini yapmamış olan borçluların yüksek bir faiz yükü ile karşılaştıklarını anlatan Şimşek, "Bu tasarı, kamuya olan borçların asıl tutarlarında herhangi bir indirim yapmadan ve asıl alacağın reel değerini korumak suretiyle, borçların yeniden hesaplanması ve belli bir plan dahilinde ödenmesini sağlamak amacıyla bu tasarı hazırlanmıştır" dedi. Şimşek, bunun kesinlikle bir "af" anlamına gelmediğini, kamu alacaklarının reel değerinden vazgeçmediklerini söyledi.
Tasarının kapsamının alacaklı idareler ve alacak türleri itibariyle mümkün olduğunca geniş tutulduğunu kaydeden Şimşek, yapılacak ödemelerde finansman sıkıntısı ile karşılaşılmaması için uzun sürede taksitle ödeme imkanı getirildiğini belirtti. Borçların önemli bir tutarının ödeneceği Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak taksitli ödemelerin aynı aya denk gelmeyecek şekilde düzenlendiğini ifade eden Şimşek, bu sayede her iki kuruma da borçlu olanların, borçlarını daha kolay tasfiye etmelerinin hedeflendiğini anlattı.

TASARININ GETİRDİĞİ İMKANLAR

Görüşülen tasarının borç ve alacak konusunda getirdiği imkanlara da değinen Şimşek, şunları söyledi: "Kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılmaktadır. İhtilaflı alacakların ihtilaflarının sonlandırılması ve ödenmesi yönünde düzenleme yapılarak, yargıdaki birikmiş dosyaların tasfiyesi hedeflenmektedir. Vergi mükelleflerini matrah ve stok beyanı yapılmak suretiyle kayıtların düzeltilmesi imkanı verilerek işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Varlık Barışı Kanunu kapsamında bildirim ve beyanda bulunmakla birlikte çeşitli nedenlerle kanunun sağladığı imkanlardan yararlanamayanlara ilave bir hak tanınmaktadır. Bu çerçevede yurt dışında bulunan varlıklarını süresi içinde Türkiye'ye getiremeyenler ile süresi içinde sermaye artırımında bulunmayanlara ve tarh edilen vergileri vadesinde ödeyemeyenlere ilave süre verilmektedir. Alacaklı kurumlar itibarıyla bazı küçük alacakların tahsilinden vazgeçilmesi yönünde düzenleme yapılmakta, idarelerin mesailerini, daha yüksek tutarlı alacaklara yönlendirmesi hedeflenmektedir. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenebilmesi, vergi ve prim borçlarının kredi kartıyla da ödenmesi imkanı getiriliyor."

PARA CEZALARI

Bakan Şimşek, geniş kitleleri ilgilendiren bazı para cezalarının tebliğinde zaman zaman gecikme yaşandığını, vatandaşların uzun süre sonra cezasını öğrendiğini ifade etti. Şimşek, tasarıda, söz konusu tebliğin daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için ilgili kanuna bir hüküm eklenerek, bazı cezalara ilişkin soruşturma zaman aşımının yeniden düzenlendiğini söyledi. Şimşek, bu düzenlemede, fiilin işlendiği takvim yılını takip eden yılın sonuna kadar idari yaptırım kararlarının verilmesi ve ilgilisine tebliği şartı getirildiğini kaydetti. Şimşek, gemi inşa sanayi ve tersanelerin atıl kapasitesinin daha verimli kullanılabilmesi için gemi inşasına dönük alımlara ilişkin mevcut katma değer vergisi istisnasının çerçevesinin genişletildiğini dile getirdi. Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli olan listelerde yer alan mallara ait gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında 2009 ve 2010 yıllarında yapılan değişikliklerin kanuna işlenmesi bakımından kanun metni ve ekli listelerin güncellendiğini belirten Şimşek, "Bu değişiklikle kesinlikle yeni bir vergi ya da vergi artışı getirilmemektedir. Yapılan işlem yalnızca teknik düzenlemeden ibaret olup, mevcut vergi oran ve tutarları aynen muhafaza edilmektedir" diye konuştu.

ORTAK AKILLA ÇÖZELİM

Tasarıdaki diğer bir düzenlemenin de özelleştirme işlemi tamamlandıktan çok uzun süre sonra verilen yargı kararlarının fiilen uygulanamaz hale geldiği durumlarda ne şekilde işlem yapılacağına yönelik olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Özelleştirmesi tamamlanan ve alıcılarına devredilen kuruluşların yargı kararları çerçevesinde geri alımının fiilen imkansız olduğu durumlarda, yargı kararları üzerine tesis edilemeyeceği düzenlenerek, geri alma davalarında tesis edilecek kararların kamuya olan maliyeti ve özelleştirme gelirinden daha fazla geri alma bedeli ödenme ihtimali dikkate alınarak kamunun daha fazla zarar uğramasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir." Bakan Şimşek, düzenlemeyi Meclise getirdiklerini, özelleştirme konusunda yaşanan bu sorunu ortak akılla çözebileceklerini kaydetti. Şimşek, tasarının, global ekonomik koşullar altında vatandaş ile alacaklı kamu idareleri için önemli kolaylıklar getirdiğini, tasarının kanunlaşması halinde vatandaşların, yasanın getirdiği imkanlardan önemli ölçüde yararlanacağını sözlerine ekledi.