Afganlar yalnız bırakılmadı
Kimse Yok Mu Derneği'nin kendileri için bir aile olduğunu söyleyen Afganistanlılar, iş konusunda devletten yardım bekliyor. Afganistan, Irak, Suriye ve İran'dan Samsun'a gönderilen ailelerden 73'ü Kimse Yok Mu'ya başvurmuş durumda. Bunların 53'üne (yaklaşık 300 kişi) yardım eli uzatıldı, 20 ailenin yardımı inceleme aşamasında.
Afganistanlı Zulamayee ailesi, 3,5 ay önce Samsun'a gelmiş. Eşi ve 3 çocuğuyla Samsun'a yerleştiklerini söyleyen aile reisi Rohullah Zulamayee, "Ülkemizdeki iç savaş nedeniyle her şeyimizi Afganistan'da bırakarak Türkiye'ye geldik. BM'de bizi Samsun'a gönderdi. İlk gelen Afganlılarda biraz sıkıntı oldu, 2-3 gün yer temini sıkıntısı çekildi. Fakat şu anda böyle bir durum yok. Bir otelle anlaşılmış, yeni gelen aileler ilk olarak oraya yerleştiriliyor, kiralık ev bulunca da çıkıyorlar. Samsun'da sadece Afganlı 72 aile var. Hepsi Türkiye'ye ve Samsun halkına teşekkür ediyor. Bize sahip çıktılar, Bizim çocuklar da inşallah bu kardeşliği devam ettirecek." dedi.
EŞİM VE 3 ÇOCUĞUMLA GELDİM
Samsun'a geldiklerinde dil bilmediklerini belirten Rohullah Zulamayee, "Biz burada dil bilmiyorduk, nerede kalınır bilmiyorduk. Emniyet yetkilileri, yardım alabileceğimiz sivil toplum kuruluşlarının adresini verdi. Bu vesileyle Kimse Yok Mu'ya başvurdum. Ben sayamadım kaç kere evime gelip, kapımı çaldılar. Nakit para desteği verdiler, yemek getirdiler, her ay gıda kolisi veriyorlar. Ramazan ayında da sıcak yemek dağıttılar. Kimse Yok Mu bizim için bir kardeş, bir dost, bir aile oldu." diye konuştu. Zulamayee, Samsun Valiliği ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nca da kendilerine yardım yapıldığını belirterek herkese teşekkür etti.
MİLLETVEKİLİ DEMİR'E TEŞEKKÜR
AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir'e de teşekkür eden Rohullah Zulamayee, "Kimse Yok Mu'nun bir programında kendisiyle tanıştım. Kendisi bize nasıl yaşadığımızı, neler yaptığımızı sordu. Yaşanılan sorunları, anlattım. Çok geçmeden kendisiyle yine Kimse Yok Mu'nun iftarında sığınmacı ailelerle iftar yapıp, sorunları anlattık. Kendisi 30 aileye gıda kolisi gönderdi. TBMM'deki Sığınmacılar ve Mülteciler Alt Komisyonu'nu Samsun'da toplayarak, bizim sorunlarımızı rapor ettiler. Sayın Demir, bizim için çok emek veriyor. İnşallah özellikle iş konusunda sorunlarımız çözülür, kendi kendimizi idare eder duruma geliriz." dedi.
MİSAFİRLERLE İŞ KONUŞULUYOR
Afganlı Zulamayee evine misafirliğe gelen Gitta Ahmedi ise şunları söyledi: "Geldiğimizde kimsemiz yoktu, tavsiyeyle Kimse Yok Mu Derneği'nin kapısını çaldık. Şu an bize yardım ediyorlar. Yemeğimizden tutun, giyime kadar çok yardımları oluyor." Rohullah, çocuklarının okulda Türkçe öğrenmeye başladığını belirterek, "Okullar açıldığında diğer arkadaşlarıyla iletişim sorunu çekmeyecekler. Türkiye Cumhuriyeti devleti, onlar için özel dil kursu açtı. Şimdi Türkçe'yi öğreniyorlar. Büyükler için de bu kurslar açılıyor. İsteyen gidip, Türkçe dersini alabiliyor." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.