Ağrılara kesin çözüm olacak yenilik

Ağrılara kesin çözüm olacak yenilik
Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji(Ağrı) Uzmanı Prof.Dr.Fuat Güldoğuş, Algolojinin ağrı tanı ve tedavisi alanında özellikle kaynağı belirlenemeyen ağrılarda,

girişimsel işlemlerle ağrının köken aldığı yeri belirleyerek tanıda; nedeni belli ağrılarda ise ağrı kaynağına yönelik ilaç tedavileri ve buna ek olarak girişimsel işlemlerle tedavinin sağlandığı bir yan dal uzmanlığı olduğunu söyledi

HEDEF AĞRIYI KONTROL ALTINA ALMAKTIR

Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji(Ağrı) Uzmanı Prof.Dr. Fuat Güldoğuş yaptığı açıklamada, “Algoloji; ağrı tanı ve tedavisi alanında özellikle kaynağı belirlenemeyen ağrılarda, girişimsel işlemlerle ağrının köken aldığı yeri belirleyerek tanıda; nedeni belli ağrılarda ise ağrı kaynağına yönelik ilaç tedavileri ve buna ek olarak girişimsel işlemlerle tedavinin sağlandığı bir yan dal uzmanlığıdır. Hizmet alanı oldukça geniş olup; uzun süreli ve ilaç tedavilerine dirençli ağrıların kaynaklandığı ağrı yolaklarını belirlemek ve bu ağrı tiplerine göre ilaç ve ilaç dışı teknik tedavi yöntemlerini uygulayarak ağrıyı kontrol altına almak hedeflenir.” dedi.

OMİRİLİK BÖLGESİNE İĞNE TEDAVİSİ

Ağrının, duysal, emosyonel ve sosyal özellikleri bulunan, kişisel bir deneyim olduğunu söyleyen Güldoğuş, “Ağrılı uyarı, sorunun olduğu yerdeki sinirler tarafından alınarak omirilik ve oradan beyine taşınır. Ağrılı uyaran beyine ulaştığında, ağrının yeri, şekli ve şiddeti kişi tarafından tanınmış olur. Ağrının beyine ulaşmasını engellemek için, ağrının oluştuğu yere, ağrıyı beyine taşıyan sinire veya tüm ağrıların vücuttan-beyine seyri sırasında mutlaka uğradığı bir istasyon olan omirilik bölgesine iğne ile ulaşılarak ilaç ve ilaç dışı teknik tedaviler uygulanabilir. Bu işlemler her bölge ve sinire yönelik ayrı bir teknik yaklaşım gerektirdiğinden, özel ve süreklilik isteyen bir eğitim gerektirmektedir. İşte bu teknik eğitim sistemi Algoloji (Ağrı) Bilim Dalı çatısı altında yapılmaktadır.” diye konuştu.

AĞRI VÜCUDUN BİR UYARISIDIR

Ağrının, genellikle alarm sistemi olarak vücudun bir uyarısı olduğunu belirten Güldoğuş, “Akut ve kronik (süregen) olmak üzere iki formda sınıflandırılabilir. Çeşitli hastalıkların habercisi olarak yaşanan akut ağrı modeli, hastaların sıklıkla ilk kez yaşadığı kısa süreli modeldir. Vücut bir alarm sistemi olarak uyarı verir ve hekimler bu alarmın nereden çaldığını bulmak için çeşitli tetkikler yaparak hastalığa ulaşmaya çalışır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.