Ağzımızın tadı kaçmasın

Ağzımızın tadı kaçmasın
Dondurulmuş et, tavuk ve deniz ürünlerinin 4 derece sıcaklıkta çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında eritilen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunu açıklayan uzmanlar vatandaşları uyardı

Uzmanlar, Ramazan'da et ve tavuk tüketiminin artacağına dikkat çekerek besin zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Dondurulmuş çiğ et, tavuk ve deniz ürünlerinin dolapta diğer gıdalardan ayrı tutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, aynı rafta muhafaza edilen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti. Bu ürünler için ayrı kesme tahtası ve bıçak kullanılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, yiyeceklerin pişirildikten sonra da ayrı tabaklarda servis yapılmasını önerdi.

ŞOKLANMIŞ ÜRÜNLER 4 DERECE ÇÖZÜLMELİ

Dondurulmuş et ürünlerinin dolapta ve 4 derece sıcaklıktaki bölümde çözülmesi gerektiğini ve oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirten uzmanlar, "Dondurulmuş et, tavuk ve deniz ürünleri 4 derece sıcaklıkta çözülmeli. Oda sıcaklığında eritilen balık et ve tavuk ürünleri bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olur" diye konuştu.

MUTFAKTA HİJYENE DİKKAT

Gıda güvenliği açısından mutfakta hijyen koşullarına uyulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Mutfaktaki ortam sıcaklığı 32 dereceyi geçmemeli. Otel, restoran gibi işletmelerde mutfaktaki soğutma sistemi yeterli olmalı. Mutfak hijyeni gıdaların sağlığa uygun biçimde hazırlanması açısından önemlidir. Mutfak personelinin saçları bone ile kapatılmalı, mutfak gereçleri dezenfekte edilmelidir. Gıda güvenliğinin sağlanması öncelikle mutfağa alınan ürünlerden başlamalı. Mutfakta ürün çeşidine göre soğutma sistemi oluşturulmalı veya dolaplarda farklı sıcaklardaki bölümlerde muhafaza edilmeli. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı. İyi derecede dezenfekte edilmeyen sebze ve meyveler gıda zehirlenmesine neden olur. Bıçak gibi doğrama gereçlerinin dezenfekte edilmesi de çok önemlidir" dedi.

Minel Karakul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.