AIDS tehlikeli boyutlara ulaştı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Günaydın, ''Son 3 yılda AIDS'in ülkemizde tırmanışa geçtiğini görüyoruz. Bu tırmanış eğer korunma yolları düzgün uygulanmazsa daha da kaçınılmaz ve tehlikeli olacaktır'' dedi.
VAKALARDA ARTIŞ VAR
AIDS hastalığının dünyada çok iyi bilinmesine karşın her geçen gün vaka sayısında artış gözlendiğine dikkat çeken Günaydın, AIDS'e yönelik bir dizi sağlık politikasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
AIDS'TE 27 MİLYON İNSAN ÖLDÜ
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre halen dünya genelinde 33 milyon kişinin AIDS hastası olduğunu kaydeden Günaydın; ''Bu hastalıktan dolayı da bugüne kadar 27 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya AIDS açısından bir risk grubu oluşturuyor. Bu açıdan Türkiye'de mutlaka AIDS'e karşı etkili önlem ve bilgilendirme çalışması yapılması gerekiyor diye konuştu.
TÜRKİYE RİSK ALTINDA
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada 1,7 milyon AIDS'li hastanın bulunduğuna dikkat çeken Günaydın, bu durumun Türkiye'nin AIDS'te risk altında bulunduğunun bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Ülkenin kuzeyinde bulunan ülkelerden seks ticareti için Türkiye'ye girişler olduğunu ifade eden Günaydın, Ayrıca kuzeyden ülkemize seks ticareti için gelen insanların önemli bölümü HIV taşıyor. Bunların ilişkide olduğu insanlar da bunu topluma yaymaya başlıyor'' şeklinde konuştu.
KAYITLI 3 BİN 200 AIDS'Lİ VAR
Türkiye'de son 3 yılda AIDS'lı hasta sayısında önemli artış gözlendiğini kaydeden Günaydın, halen kayıtlara göre 3 bin 200 dolayında kişinin AIDS'le yaşadığını söyledi. Bu rakamın 3 yıl önce Bin 800 dolayında olduğunu belirten Günaydın, ''Son 3 yılda AIDS'in ülkemizde tırmanışa geçtiğini görüyoruz. Bu tırmanış eğer korunma yolları düzgün uygulanmazsa daha da kaçınılmaz ve tehlikeli olacaktır'' dedi.
KORUNMAK TEDAVİSİNDEN UCUZ
AIDS'ten korunmanın tedaviden daha ucuz olduğunu ifade eden Günaydın, AIDS'li bir kişinin yıllık 15 bin doların üzerinde tedavi masrafı bulunduğunu dile getirdi. AIDS ve diğer enfeksiyonlara karşı güvenli cinsel yaşamın tek çıkış yolu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Günaydın, şunları söyledi: ''Cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için en önemli şey, tek eşlilik ve karşılıklı eşlerin birbirine sevgi ve sadakatidir. Eşlerden birinin sadakatsizliğiyle aile içine bir enfeksiyonun girmesi mümkündür. Bu enfeksiyonların daha sonra erkekten-kadına veya kadından-erkeğe, sonra da çocuklara bulaşması büyük bir olasılık taşımaktadır. Eğitim ile korunmayı sağlamak hastalığın yayılmasını önlemede büyük önem taşıyacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki AIDS tedavisi olan, kronikleşmiş bir hastalıktır. Sosyolojik ve psikolojik yönü fazladır. Son yıllarda erkekler eşlerine ve çocuklarına da hastalığı bulaştırdıkları endişesine kapılarak psikolojik sorunlar yaşamaktalar.''
KAN TAHLİLİ YAPTIRILMALI
Hastalık şüphesi taşıyan kişilerin mutlaka bir hekime giderek kan tahlili yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Günaydın, kan tahlilinin kendileri ve aileleri açısından daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.