AJAN POLİSLER
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Reşat, özelikle sokaklarda yapılan düğünlerde sivil kıyafetli bir ya da iki polisin düğüne giderek takipte bulunduğunu, havaya ateş edilmesi durumunda anında müdahale edip bu kişileri engellemeye çalıştığını söyledi.
Samsun'da düğün magandalarının tabanca ve tüfekleriyle havaya ateş etmesi sonucu can kayıplarıyla sonuçlanan olaylar nedeniyle Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü harekete geçerek bir proje hazırladı. Düğün magandalarının önüne geçmek için 2 ay önce kent merkezinde 'düğün polisi' uygulaması başlatıldı. Özellikle sokak düğünlerine 1 ya da 2 polis görevlendirilerek düğünü sonuna kadar takip ediyor. Sivil kıyafetli polis memurları düğün sırasında davetlilerin tabanca veya tüfekle havaya ateş etmesi halinde hemen müdahale ederek magandaların herhangi bir can kaybı vermesini engelliyor.
Düğünlerde havaya ateş açılması nedeniyle telafisi mümkün olmayan olayların yaşanabildiğini söyleyen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Reşat, şöyle dedi:
"İl Emniyet Müdürlüğü olarak meydana gelen olayların önüne geçip vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak adına her düğüne bir polis görevlendirmeyi uygun gördük. Özellikle şehrimizin sokak düğün yapılan kesimlerinde uygulamaya gitmeyi planladık. Bu şekilde akşam saatlerinde düğünlerin yoğunluk kazandığı mahallelerde bize bildirim yapılan düğünlerde ya da ekiplerimizin devriyeler sırasında gördükleri düğünlere sivil giyimli polisleri görevlendirip bu tür olayların önüne geçmeye çalışıyoruz."
Düğün magandalarının yol açtığı acı olayların önünü geçmek için daha önce bilgilendirme ve devriye hizmetlerini de ağırlıkla uyguladıklarını dile getiren İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Reşat, şöyle devam etti:
"Düğün polisi' uygulamasında görevlendirdiğimiz arkadaşımız sivil olarak görev yapıyor. Onun pratiğini de görevli polis memuru arkadaşımıza bıraktık. Gidip düğün sahibiyle görüşen de var, görüşmeden 'ajan polislik' yapan arkadaşlarımız da var. Taktik, usulünü polis arkadaşımızın inisiyatifine bıraktık. Burada asıl amaç; silahla ateş edilmesini önlemek. Buna rağmen tedbirlerimiz engel olmuyorsa amacımız ateş eden şahsı suç aletleri ile beraber ele geçirmek."
"BÖYLE BİR GELENEK OLAMAZ"
Karadeniz insanının silaha karşı bir ilgisinin olduğunu dile getiren İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emir Reşat, düğünlerde can kayıplarının olmaması için olağan üstü çaba harcadıklarını, bütün ekiplerin bu konuda hassas olduğunu vurgularken, "Edindiğimiz bilgi ve şikayetlerin özellikle üstüne gidiyoruz. Gönül istiyor ki bu tür olaylar yaşanmasın. Ama bu tür olaylarını polisiye tedbirlerle engellemekte bizim görevimiz. Vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığını da görüyoruz. Bu tür suç meylinin işlenmesinde bir düşüş kaydedildiğini görüyoruz. Gönül istiyor ki bunun bir gelenek olarak görülmesinden vazgeçilmesi. Silahla havaya ateş etmek bir gelenek olamaz" dedi.
Havaya silahla ateş edilmesinin Türk Ceza Yasası'nda yasak fiiller arasında belirtildiğini dile getiren Reşat, "Adli mercilerce kovuşturması ve soruşturması yapılıyor cezalar alınıyor. Cezadan öte yitirilen canların telafisi yok. Önemli olan bu suçun işlenmesinin önlenmesi. Yoksa işlenen suçun failleri elbette yakalanıyor adli merciler de cezasını veriyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.