AKP Obamayı kazandı, Bakü'nün güvenini kaybetti...
AKP bu senelik Obama'yı kazandı, ama Bakü'nün güvenini kaybetti
Diaspora savaş baltalarını gömmez
Son dönemde Türkiye üzerine çalışmaları ile de dikkat çeken Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya ve Kafkaslar Enstitüsü Araştırma Direktörü Svante Cornell, Ankara ile Erivan arasında dün gece varılan mutabakat sonrasında ABD Başkanı Barack Obama'nın yarın yapacağı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullanmasının beklenmediğini' belirtti. 'AKP bu yıllık bunu önledi ama Azeri halkını hayal kırıklığına uğrattı' diyen Cornell, Ermeni diasporası bunu 'Türkiye üzerindeki baskılarının sonucu olarak görecek ve soykırım iddialarının tanınması için daha da fazla mücadele edecektir' değerlendirmesinde bulundu.
Cornell, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde ivme kazanan yakınlaşma ve dün gelen mutabakat konusunda Milliyet'e şu değerlendirmeleri yaptı:
AMAÇ: OBAMA'YI ÖNLEMEK
AKP'nin Ermenilerle normalleşme yönünde bu kadar ısrarlı ilerlemesi ve Azerbaycan'ı dışlayan bir tutum takınması ABD Başkanı Obama'nın ya da Kongre'nin Ermeni dialarını kabul etmesini engellemeye yönelikti. Onun için bu açıklama da 24 Nisan öncesine yetiştirildi
Bu SENELİK 'soykırım' DEMEZ
Gelinen bu noktada ben ABD Başkanı'nın yarınki açıklamasında 'soykırım' ifadesine yer vereceğini sanmam. Türkiye bu adımla soykırım iddialarının kabul edilmesini bu senelik de engellemeyi başardı. Obama'nın Ankara'da Meclis'te konuşmasında kullandığı ifadelerin çok benzerini kullanacaktır. Yani 'benim görüşüm belli ama Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem veriyoruz' gibi bir ifade bekliyorum. Önümüzdeki se
OBAMA'YI DA AKP KURTARDI
Aslında AKP bu tutumuyla Obama'ya yardım eli uzattı.. Obama kampanyası sırasında Ermenilere en kesin vaatleri veren liderdi. Ama şimdi kalkıp, 'soykırım' kelimesini kullansa
Türkiye'yle ilişki bozulacak. Böyle bir adım Türkiye'nin tepkisi nedeniyle Ermenistan için de zararlı olacaktı. Ama, Türkiye ile Ermenistan arasında bir ilerlemeyi hem Ermenilere hem de başka gruplara gerekçe gösterebilirim diye düşündü.
İLK ADIM SINIR OLMAZ
Bu uzlaşma sonrasında ilk adım Türkiye'den sınır kapısı konusunda gelirse Azerbaycan için de Türkiye için de kötü olur. Bunun yerine normalleşme yönünde diplomatik ilişki kurulur. Birlikte aile fotoğrafı çektirilir.
Gerçek ilerleme ise Karabağ'a bağlı. Azerbaycan'ın Karabağ dışındaki 7 bölgesi de Ermeni işgali altında. AKP akıllı siyaset izleyip bunlardan birkaç tanesinden Ermenilerin çıkmasını beklemeli ondan sonra sınırı açmalı. O zaman Azerler için de kabul edilir hale gelir. İran sınırında 4 bölge var.Haydar Aliyev, Ermenilerin bu bölgelerden çekilmeleri halinde ekonomik ilişkileri açmaya hazır olduklarını bildirmişti birkaç yıl önce. Türkiye o noktaya geri dönebilir. 'O bölgelerden çekilin, kapıyı açalım' diyebilir. Ancak bu şeklide pozitif bir ilerleme sağlanabilir.
ERMENİLER BALTALARINI GÖMMEZ
Türkiye'nin sınırı açması Ermeni diasporası açısından bir zafer ve 'Türkiye'nin zayıflığı' gibi anlaşılacak. Türkler bizim en iyi dostlarımız diyecekler mi sanıyorsunuz? 'Yıllardır verdiğimiz mücadelede Türkiye üzerindeki baskıyla başarı sağladık. Biraz daha sıkarsak Türklere soykırımı da kabul ettireceğiz diyecekler. Amerika'daki Ermeni'lerdeki hissiyat böyle. Savaş baltalarını gömmezler. Onların niyeti Ermenistan'a yardım etmek değil, Türkiye'yi cezalandırmak.
SINIR KONUSUNDA 'DÖNÜŞ' VAR
Aslında AKP sanırım sınır açma konusunda U dönüşü yaptı. Seçimlerden hemen önce Mart ayında Ankara'dan ve Bakü'den sızan bilgiler normalleşmenin çok hızlı olacağını ve belirli bir zaman dilimi içinde Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağı yolundaydı. Türkiye'den Washington'a gelen yetkililer de bu yönde mesajlarla geldiler.
AZERİLER GÜVENMİYOR
Ama özellikle Türkiye'deki yerel seçimlerin de sonrasında Ankara atılacak adımları Karabağ sorunun çözümüne yeniden endeksledi. Erdoğan da Gül de bu yönde açıklamalar yaptı. Marttaki uzlaşma bundan farklıydı. Bunda Azerilerin büyük tepkisinin rol oynadığını düşünüyorum.
Bakü gizli pazarlıklarda tam anlamıyla yer almadı. AKP, İlham Aliyev yönetimini bir parça bilgilendiriyor ama danışmıyordu. Yürütülen tüm müzakereleri de Azerilere anlatmadılar.
Azerbaycan'ı ciddi biçimde Türkiye'den uzaklaştırdı. Eski kardeşlik havası yok artık. Çok büyük hayal kırıklığı var Azerbaycan'da. Türkiye ve Türk hükümetine güvenmiyorlar. Sadece lider düzeyinde değil tüm toplumda görülür bir tepki bu.
Sanırım AKP Bakü'den bu kadar büyük tepki beklemiyorlardı. Azerilerin bunu yutacağını sandılar. Ama Azeriler çok değişti. O eski küçük kardeş değil.