Amerika'da çifçilik eğitimi aldı, organik kraliçesi oldu

Amerika'da çifçilik eğitimi aldı, organik kraliçesi oldu
Seracılık üzerine yüksek öğrenim gören, ABD'de organik tarım eğitimi alan İzmirli kadın girişimci, Urla'da kurduğu çiftlikte organik tarım ürünleri yetiştiriyor

Köylülerin önceleri "Şehirli kadın tarımdan anlamaz" dediği Pelin Omuroğlu Balcıoğlu, domates topluyor, bahçedeki zehirli otları temizliyor, keçilerini aşılıyor. Urla'nın Yağcılar Köyündeki Ayerya Organik Tarım Çiftliğini işleten Balcıoğlu, yetiştirdiği organik ürünleri, Urla'da açtığı butik mağazasında beğeniye sunuyor.
Balcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seracılık konusunda yüksek öğrenim yaptığını, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 2 yıl organik tarım eğitimi aldığını belirtti. Organik tarımla ABD'de tanıştığını anlatan Balcıoğlu, "Organik tarımın, hayatın içinde, bahçede başlayıp evde biten bir döngü olarak algılanmasından çok etkilendim. Ben de İzmir'e döndüğümde bu işle uğraşmaya kesin karar verdim. Doğaya, evrene katkıda bulunmak isteğiyle başladım" diye konuştu. Balcıoğlu, 50 dönümlük arazi üzerinde başladığı çiftçilikte zeytin, üzüm, mevsim sebze ve meyveleri yetiştiriyor, organik olarak tavuk ve keçi besleyerek yumurta, süt, peynir elde ediyor. Arazisini 250 dönüme çıkaran, 500 keçi besleyen Balcıoğlu, organik çalışmalar içinde üretimin her aşamasına dahil olduğunu söyledi.
-"MAKYAJ YAPAN KADIN TARIMDAN ANLAMAZ DEDİLER"-
Çiftliğin bulunduğu köyde, önceleri kendisi için "Şehirli kadın tarımdan anlamaz" dendiğini ifade eden Balcıoğlu, şöyle devam etti: "Çiftliği kurduğumda beceremeyeceğimi, bu işin uzun sürmeyeceğini söylüyorlardı. Onlar için şehirde büyümüş, yüksek öğrenim görmüş, güzel giyinip makyaj yapan bir kadının tarımdan anlaması beklenemezdi. Zaman geçtikçe anlayışları değişti. Şaşırdılar, mutlu oldular. Onlar da inandılar bana. Kadın olarak zorlandığım zamanlar oldu. Severek yaptığınızda zorlukları aşabiliyorsunuz elbette. Mesela 3 sene boyunca yaban domuzlarıyla mücadele ettim. O sıkıntıyı da aşıyoruz. İşimde çok titizim. 'Kadın titizliği gösteriyorsun' diyorlar. Kadın olmanın yaptığım işe yansıması var tabi. Hem anne, hem de kadın olmamdan dolayı her şeye titizlikle yaklaşıyorum. Ürünlerimi memnuniyetle tüketen hamileleri veya yaşlıları görünce mutlu oluyorum. O mutluluk, işin maddi kazancını geride bırakıyor."
-OT TOPLUYOR, KEÇİ AŞILIYOR-
Çiftlikteki her işle birebir ilgilen Urla'nın "şehirli" çiftçisi Balcıoğlu, ürünleri tohum seçiminden hasadına kadar takip ediyor. Organik tarımın tohumda başladığına dikkati çeken Balçıoğlu, tohum seçimi, toprak analizi, gübreleme gibi işlemleri ciddiyetle takip ettiğini söyledi. Balcıoğlu, çiftlikte kabak, domates, fasulye, börülce, salatalık, kavun, karpuz, üzüm gibi çeşitli sebze ve meyveleri büyütürken, işi gereği tarlaya girerek zehirli otları temizlediğini, olgunlaşan ürünleri topladığını, keçileri besleyip aşılarını tek tek kendisinin yaptığını ifade etti. Ürünlerini Urla'da açtığı butik mağazada satışa sunan Balcıoğlu, organik ürün tüketimi bilincinin son zamanlarda arttığını belirterek, müşterilerinin daha çok İstanbul'dan geldiğini dile getirdi. Balcıoğlu, organik ürün tercih edenlerin çoğunlukla hamile veya bebekli kadınlar ile hasta ve yaşlılar olduğunu sözlerine ekledi.