Anıl Uzun yorumluyor: Koronavirüs Fotoğrafçılığı Nasıl Etkiliyor?
, İstanbul'da yaşayan bir mimar ve fotoğrafçı. 1990'dan beri fotoğraf çekiyor ve fotoğrafçılık konusunda oldukça tecrübesi var, ancak o da hepimiz gibi hiç pandemi görmedi. Pandemiden önce Anıl Uzun, bağımsız fotoğraf sanatçıları için projeler yürüttü ve bağımsız sanatçıları için karma sergiler düzenledi. Yazdığı kitaplarla ilgili yayınlar yaptı, fotoğraf projeleri ve sergiler hazırladı, bunları sanatseverlere sundu. Aynı zamanda bağımsız bir mimar olarak çalışıyordu, aslında hala çalışıyor ama daha az proje var elinde. Bunun yanı sıra vakit buldukça da fotoğraf çekmek için dünyayı dolaşıyordu.
Mart 2020'de hayat durdu. COVID, fotoğrafçılık dâhil sektörler üzerinde yaygın bir olumsuz etkiye neden oldu. Fotoğrafçılıkta, kamera üreticileri gibi büyük şirketler satışlarda belirgin düşüşler yaşamaya başladı ve küçük fotoğrafçılık işletmeleri ise iflasla karşı karşıya. Fotoğrafçılar aynı zamanda projelerini sürdürmekte zorlanıyorlar çünkü seyahat yasak. Bu sebeple ve fotoğrafçılar maalesef büyük bir mali kriz yaşıyorlar ve bunun işleri üzerindeki etkisi de çok büyük.
Bildiğiniz gibi günümüzde fotoğrafçılık bir lüks haline geldi çünkü kamera ve ekipmanlarını satın almak pahalı” diyor. Anıl Uzun, "Kamera ile fotoğraf çekmek bir zorunluluk olmaktan çıktı çünkü bugün herkes akıllı telefonuyla fotoğraf çekebiliyor" diyor. Fotoğrafa olan talep insanların gelirleriyle doğru orantılı ve şu anda dünya ekonomisi durgunluk içinde olduğu için insanlar sanat ya da fotoğrafçılık hakkında düşünmüyor, buna bütçe ayırmıyor.” diyor.
, “bana göre ekonomik durgunluğun etkisi büyük isimlere daha az olacak” diyor. "Güçlü markalar, çok fazla müşterileri var ve sadık müşteriler olan firmaların satışları devam edecek. Bazı insanları ekonomik durgunluk satın almaktan alıkoymayacak" diye ekliyor. Ancak kamera satışlarında gördüğümüz en düşük seviyeleri yaşıyoruz şu an. Çünkü insanlar zaten sahip oldukları kameralarla yetinmeye çalışacaklar bu dönemde. " Anıl Uzun, “Akıllı telefonlar kamera satışlarını olumsuz yönde etkilemişti zaten, artık pandemi ile insanlar hiç fotoğraf makinesi almayacak. Canon, yeni kamerasının lansmanını erteleyeceğini açıkladı. Nikon da aynı şekilde.” diyerek devam ediyor.
En çok organizasyonları çeken fotoğrafçıların işlerinin durduğunu söylüyor, “Çünkü spor dâhil tüm etkinlikler iptal edildi, bütün sektörler mali zorluklar içinde. Aynısı düğün fotoğrafçıları için de geçerli. Sanat etkinlikleri, sergiler de iptal edildi; insanlar portre çektirmek için stüdyoya gitmiyor.” diye de ekliyor.
“Fotoğrafçılar salgınla birlikte hem yeni kurallara uymanın hem de yeni metotlar geliştirmenin yollarını arıyorlar. İnsanlara birbirlerinden uzak durmalarını söylemek, poz verirken temas kurmamalarını sağlamak gibi pandemi önlemlerine uyarak yeni teknikler geliştirme arayışına girdiler.” diyor Anıl. “Ancak bu tarz önlemlere ek olarak, fotoğrafçıların gelirlerini artırmak için yeni beceriler edinmeleri gerekiyor.” diyor. Evden çeşitli çalışmalar üretebilirler, proje yapabilirler; örneğin eve kapanma süreçlerini hikayeleştirebilirler. Daha önceki çalışmalarını yenide yayınlamak için web siteleri oluşturabilirler. Web pazarlama stratejileri öğrenebilir ve çalışmalarını internet üzerinden olarak büyütebilirler. Başka fotoğrafçılarla ortak çalışmalar yapabilirler. Fotoğraf sanatının farklı yönleriyle ilgili online kurslar alabilirler. Kendilerini geliştirebilirler. , fotoğrafçıların sosyal medyada projeler üretebileceklerini, gereksiz maliyetleri ortadan kaldırarak enerjilerini yeni gelir kaynakları aramaya yönlendirme üzerinde çalışabileceklerini söylüyor.
Bu dönemin ürkütücü bir dönem olduğunu ve salgının en çok sanat konularında çalışan insanları maddi olarak etkilendiğini belirterek konuşmasına son veriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.