Anlaşmazlık ticari

Anlaşmazlık ticari
Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomas Szewczyk, MV Holding'le olan anlaşmazlıklarının tamamen ticari bir anlaşmazlık olduğunu ifade etti

Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomas Szewczyk, MV Holding'le olan anlaşmazlıklarının tamamen ticari bir anlaşmazlık olduğunu belirterek, ''Sözleşmeye göre taraflardan biri, sözleşmeyle ilgili bir anlaşmazlığa düşmesi durumunda, tahkim yoluna gitmesi gerekiyor. MV Holding haksız olduğu için tahkime gitmiyor'' dedi.
Szewczyk, Samsun'da MV Holding ve Güzel Oteller ile birlikte yürüttükleri Samsun Projesi hakkında ortaya çıkan ihtilaflara ilişkin, Kuruçeşme'deki Les Ottomans Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Acteeum Group'un Türkiye'ye 2007 yılı temmuz ayında geldiğini ve alışveriş merkezi (AVM) geliştirme faaliyetlerine başladığını belirtti.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ AÇILACAK
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde AVM geliştirmeyi amaçladıklarını ve Türkiye'nin bu bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Szewczyk, bugüne kadar Türkiye'de Samsun, Kahramanmaraş, Tokat, Kahramanmaraş, Tarsus, Şanlıurfa, Malatya ve İstanbul olmak üzere 8 ilde arazi satın aldıklarını söyledi. Acteeum'un Türkiye'de iki saygın yatırımcı şirketlerle çalıştığına değinen Szewczyk, bunların Atrium Avrupa Gayrimenkul Geliştirme şirketi ile Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio olduğunu bildirdi.

GELİŞTİRME ŞİRKETİ
Szewczyk, Acteeum'un bir geliştirme şirketi olduğunu belirterek, şunları söyledi. ''Arazinin sahibi, nihai yatırımcı, ya Atrium ya da Corio, biz bu yatırımcılar için projeler geliştiriyoruz. Yatırımcılar arazileri satın aldıktan sonra bizler projenin tasarımı, yatırımcıların bulunması, inşaat konusu gibi konularda bu yatırımcılar için projeleri geliştiriyoruz. Aynı zamanda bu projeler için kurulan yönetim şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yapıyoruz. Bu da, ne Atrium'da ne de Corio'da benim hisselerim olduğu anlamına geliyor, ne de bu şirketlerin bizim şirketlerde hisseleri olduğu anlamına geliyor.''
Kendilerinin yatırımcı olmadığını, yatırım konusunda uzmanlaşmış kişiler olduğunu vurgulayan Szewczyk, Türkiye'de bugüne kadar aldıkları araziler için yatırımcıların 300 milyon avro ödediğini ve yatırım planlarının sonuna kadar devam etmesi durumunda 900 milyon avroluk bir yatırım yapacaklarını kaydetti.

İDDİALAR
Szewczyk, yaklaşık iki ay önce bazı basın yayın organlarında Samsun'daki projeleri ve bu projeyi yürütmek için kurulan MEL2 şirketi hakkında olumsuz haberler çıktığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti; ''Birtakım dolandırıcılık iddiaları ortaya atıldı. Bu iddiaların bizim yaptığımız hiçbir işle alakası yoktur. İki ay boyunca bu iddialar karşısında sessiz kalmayı tercih ettik. Ancak geçen hafta iş ortağımız MV Holding ve Güzel Oteller, hakkımızda hukuki işlem başlattığı zaman biz de artık sessizliğimizi bozmanın zamanı geldiğine karar verdik.
MV Holding ve Güzel Oteller ile olan anlaşmazlık tamamen ticari bir anlaşmazlıktır. Biz MV Holding ve Güzel Oteller için bir otel geliştireceğimiz taahhüdünü verdik ve konu bundan ibarettir. Projenin yürütülmesinde bir gecikme ortaya çıktığı için Güzel Oteller projeden çekilmek istediğini bize söyledi. Oysa ki aramızda imzalanan sözleşmeye göre ortaklardan biri sözleşmeden çekilmek istediği zaman neler yapılması gerektiği çok açık bir şekilde öngörülüyor. Biz de bu sözleşmeye göre hareket etmek istiyoruz.''


Sözleşmeye göre taraflardan birinin sözleşmeyle ilgili bir anlaşmazlık durumunda, tahkim yoluna gitmesi gerektiğini vurgulayan Szewczyk, Güzel Oteller'in haksız olduğu için tahkime gitmediğini savundu. Szewczyk, MV Holding ile MEL2 arasında 7 ay süren pazarlıklar sonucunda mart 2008'de projenin geliştirilmesi için çok ayrıntılı ve kapsamlı bir alım satım sözleşmesi imzalandığını dile getirerek, anlaşmanın bir parçası olarak MV Holding'in 2,4 milyon avro tutarında bir meblağı otel bölümünün tapu haklarının payına düşen kısmını satın almak için ödediğini bildirdi. MEL2 şirketinin de bu tutarı projenin gerçekleşmemesi durumuna istinaden banka garantisi ile geri ödemek üzere teminatlandırdığını belirten Szewczyk, otel projesini gerçekleştirme sorumluluğu karşılığında ise MV Holding'in, MEL2 şirketi lehine 22 milyon avro tutarında banka garantisi verdiğini söyledi.
Szewczyk, bu teminatların hiçbir kısmının kullanılmadığını ve nakde çevrilmediğine işaret ederek, iddia edildiği gibi dolandırıcılık yapılsaydı bu teminatların kullanılmasının gerektiğini kaydetti.

KRİZ NEDENİYLE PROJELER GECİKTİ
2008 yılının ikinci yarısında ekonomik krizin Türkiye'yi etkisi altına alması ve 2009'un başında tırmanmasıyla birlikte, projenin daha önce belirlenen takvimde tamamlanamayacağının anlaşıldığını dile getiren Szewczyk, şunları ifade etti; ''Bu bağlamda, şubat 2009'da yatırımcılar arasında gecikmeyi görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda MV Holding'in Üst Yöneticisi (CEO) Onurhan Homriş, 'otel projesinin bekledikleri kadar karlı olmayacağını ve projeden çekilmek istediklerini' belirtmiştir. Bu sebeple yatırımcılar otel projesinin feshi için koşulların görüşmesine başlamışlardır. Bu süreçte Atrium, ortak girişim anlaşmasına paralel ve belirtildiği üzere MV Holding'ten otel ile ilgili tapu haklarını satın almayı, proje geliştirme maliyetlerini tazmin etmeyi ve teminat mektuplarını iade etmeyi önermiştir. Ancak MV Holding, 12,4 milyon avro tutarında ekstra tazminat talep etmiştir. Böyle bir talep ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde mümkün olmadığı gibi, MV'nin otel yatırımını sürdürmeyi karlı bulmamasından dolayı da yersizdir. Doğal olarak Atrium tarafından reddedilmiştir.''