Anne Adaylarına Erken Doğum Uyarısı
Hamilelik 40 haftalık (280 gün) sürenin sonunda doğum eylemi ile sonuçlanan bir süreçtir. Doğumun 37. gebelik haftası (249 gün) öncesi gerçekleşmesine de erken doğum adı verilir. Zamanından önce doğan bebeklere prematüre bebek olarak adlandırılır. Erken doğum rahim kasılmalarının zamanından önce başlayıp rahim ağzının açılması, incelmesi bazen de erkenden suyun gelmesidir. Tüm hamileliklerde yaklaşık olarak %11’inde erken doğum görülmektedir. Her yıl dünyada yaklaşık olarak 13 milyon erken doğum olup, bunların 1 milyon bebek bu nedenle kaybedilmektedir. Erken doğum bebek açısından ciddi sorunlar (fiziksel ve mental sakatlık olasılığı) ve yenidoğan ünitesinde takip ihtiyacı doğurur. Bebek haftası ne kadar küçük olursa bu problemlerle karşılaşma olasılığı kat kat artar. Aynı zamanda anne ve baba içinde büyük bir psikolojik sıkıntıla süreç doğurur.
ERKEN DOĞUM RİSK FAKTÖRLERİ
Erken doğumların ya da erken doğum riskinin büyük bir kısmında neden olan faktörler bilinmemektedir diyen Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Tuğlu, "Fakat gebelik sürecinde oluşan bazı etkenler erken doğum riskinde önemli rol oynar. Özellikle bazı durumların da erken doğum riskini arttırdığı tespit edilmiştir. Daha önce erken doğum yapma ve erken haftalarda suyun gelmesi, İdrar yolu enfeksiyonları, Plasenta ile alakalı komplikasyonlar, Amniyos suyunun fazla olması, Gebelik döneminde cerrahi operasyon, karın bölgesine darbe almak, Servikal yetmezlik, Uterin ya da serviks ile ilgili yapısal anormallikler, Sigara ve alkol kullanımı, Anemi (kansızlık), Ateşli hastalıklar, Doğumlar arası sürenin çok kısa olması, Sosyoekonomik düzeyin düşük olması erken doğum tehdidini ve riskini ortayla çıkarmaktadır.
MUTLAKA DOKTORA GİDİN
Rahim kasılmaları öncelikli olarak erken doğum belirtileri arasındadır. Doğumun normal yollarla başlaması için kasılma olması gerekir, çünkü kasılma olmadan, rahim ağzı açılmaz. Sanki bebek geliyormuş gibi, genital bölgede baskı hissi oluşturur. Adet dönemlerinde yaşanan kramplara benzer kramp ve ağrılar, Bel, sırt ağrıları ve baskı hissi gibi ancak bu belirtiler tek başlarına yaşandığında erken doğum nedeni olmayabilir. Erken doğum belirtileri, kasılma ile birlikte meydana gelmelidir. Bu belirtilerin herhangi birinin olması halinde rahim kasılmalarının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ortaya çıkan bu belirtiler rahim kasılmaları olmadan erken doğumu ifade etmez. Fakat belirtilerden herhangi birinin olması halinde, rahim kasılmaları hissedilemiyorsa mutlaka acil olarak ilgili doktora başvurulması gerekmektedir. Bazı risk gruplarında yapılan rahim ağzı ultrason değerlendirmeleri ve fibronektin denilen madde analizi ile erken doğum riski belirleyebilmektedir. Bazı ilaçlarla erken doğum belirli süre engellenebilir." diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.