Anne babalara iştah uyarısı !
İştahsızlık doğuştan itibaren kendini gösterebilir. Genellikle, besin için ağlamayan, beslenmeleri için uyandırılmaları gereken, gece boyu uyuyan bebekler açlık sinyali düşük bebeklerdir. Bazı çocuklar besini talep eder fakat küçük miktarlarla doygunluğa ulaşır. Uzm. Dr. Yüksel Bıcılıoğu, iştahsız çocuğun hem aile hem de doktorlar için önemli bir sorun olduğunu ifade etti.
AİLENİN BİLİÇ DÜZEYİ ÖNEMLİ
Ailelerin özellikle de annelerin bilinç düzeyi arttıkça iştahsızlığın arttığını belirten Uzm. Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, "Çocuğu daha iyi besleme, büyütme kaygısı annede artar, çocuğun üzerine daha fazla düşer ve anne ile çocuk arasında yemek savaşı başlar ve bu da iştahsızlığı daha da arttırır şeklinde bu konuya değindi. Bebeklerin ise büyüme ve gelişme hızları aynı değildir ve iştah açısından büyük farklılıklar gösterir. Tüm çocuklar aynı erişkin boy ve kilosuna ulaşamazlar. Anne ve baba boyları bu gelişmede önemli bir etkendir" dedi.
NASIL BESLENMELERİ
GEREKTİĞİNİ ANLATTI
Bıcılıoğlu iştahsız çocukların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Pek çok sağlık sorunu ( kalp, karaciğer, bağırsak hastalıkları, guatr, enfeksiyonlar ), annelerin gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenmeleri, sigara içmeleri çocukların iştahsız olmasına neden olabilir. Her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi olduğu gibi, her yaşta da iştahları aynı değildir. 1 yaşından sonra çocuğun çevreye ilgisi artar, besin alımı azalır. Çocuğun iştahlı olmayan döneminde çocuğa yemek konusunda ısrar edilmesi yemek yeme isteğini azaltır. Kendi kendine yemek yiyebilen çocukları sofrada kendi haline bırakmak yemeği kendisinin yemesine olanak tanımak, sabırsız davranmamak, çeşitli kurallara uyması yönünde azarlamamak gerekir. Sofrada anne baba tarafından yapılan baskılar iştahsızlık nedeni olabilir. Anne baba tutarsızlığı, yemek sırasında olan kavgalar çocuğun yemeği reddetmesine neden olabilir. Yemek öncesinde su içilmesi, şekerli yiyecekler yenmesi, aşırı yorucu aktiviteler veya duygusal sorunlar yaşaması yemek yeme isteğini azaltır. Çocuklar hastalandıklarında iştahsız olur, bu dönemde çocukları zorlamak ters tepkilere yol açabilir"