Annelere altın öğütler

Annelere altın öğütler
Ünlü yazar Heidi Murkoff annelere ve anne adaylarına bebek bakımı ve çocuk yetiştirme üzerine altın değerinde bilgiler verdi. İşte hamilelik, uyku, kaliteli zaman geçirme ve baba-çocuk ilişkisi üzerine ipuçları


*Bebeklerin duyu organları hamilelik sürecinde geliştiği için annenin gebelik boyunca bebeğiyle konuşması önemlidir. Babalar da annenin karnına yaklaşıp bebekleriyle konuşursa, bebek doğduğunda anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Hatta hamileliğiniz sırasında ona söylediğiniz şarkıları daha sonra tekrarladığınızda bu melodiler bebeğinize tanıdık gelecek ve onu sakinleştirecektir. Bu yüzden bebeğinizle hamileliğiniz döneminden başlayarak konuşun, ona şarkı söyleyin
*En önemli duyulardan biridir dokunma. Bebekler hamileyken annelerinin dokunuşlarını hissederler. Bebeğiniz doğduktan sonra da ona dokunun, banyo yaptırırken ya da bezini değiştirirken yumuşak şekilde dokunun. Bazı bebekler kuvvetli dokunuşlardan hoşlanmaz. Küçük varlığın nasıl sevilmek istediğini onun tepkilerini dinleyerek ölçebilirsiniz.
*Bebeğinize 'uyku rutini' oluşturun. Ilık banyo, ardından rahatlatıcı masaj, bebeğinizi gece boyunca kuru tutacak kaliteli ve yumuşak bir bebek bezi, rahat pijamalar, alıştığı bir şarkı, ufak bir hikaye onu sakinleştirecektir.
*Bebeğinizin 'uyku sinyallerini' iyi takip edin. Yorulmaya başladığı zamanı geçirmemeniz önemlidir. Bebeğiniz alışık olduğu zamandan sonra yatarsa çok yorgun olduğu için uyuyamayacaktır.
*Kısa öğle uykularını atlamayın. Gündüz uyku düzeni olan bebekler, geceleri daha rahat uyur. Ama öğle uykusu, gece uykusuna çok yakın zamanda olmamalı.
*Uykuya yatırırken kat kat giydirmeyin. Aşırı sıcak oda ve kalın kıyafetler, uyku düzenini bozabilir. Unutmayın, bebekler sizin giydiğinizden bir kat daha kalın giyinmeli. Daha büyükler ise sizinle aynı kalınlıkta kıyafetlerle yatmalı. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için elleri ve ayaklarını kontrol etmeyin, ensesine veya sırtına bakın. El ve ayakları biraz daha soğuk olabilir, bu da sizi yanıltabilir. Ensesi ve sırtı soğuksa bir kat daha giydirebilirsiniz.
*Ebeveynler bebekleri için hem en önemli öğretmen hem de ilk oyun arkadaşıdır. Birlikte oynayacağınız ufak oyunlar birçok oyuncaktan daha eğlenceli ve daha öğretici olabilir.
*Bebekleri uyurken sırt üstü, oynarken karın üstü pozisyonda yatırın. Gece boyunca sırt üstü yatan bebeğin gün içinde oyun oynarken karın üstü pozisyonda kalması kaslarının gelişmesi açısından çok önemlidir.
*Anne, bebeğine ayırdığı vakti yeterli bulmaz. Bebekler için de annelerinin kendilerine ayırdığı her dakika çok kıymetlidir. O yüzden endişelenmeyin. Bir yandan işlerinizi yaparken bir yandan da bebeğinize vakit ayırabilirsiniz. Mesela temiz çamaşırları asarken oynaması için bebeğinizin eline bir çift çorap verin, bir yandan da şarkı söyleyin. Bebeğiniz sizin yanınızda olduğu müddetçe bu vakit değerlenir.
*Birlikte market alışverişine çıkabilir, sandığınızdan da kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş yaparken onunla konuşun, sorular sorun, torbanıza meyveleri onun koymasına izin verin. Sizin için iş gibi görünse de bu zamanlar, bebeğiniz için kaliteli vakittir. İşlerinizi yaparken bebeğinizin size 'eşlik etmesine' izin verin. Yeter ki onunla ilgilenmeyi ihmal etmeyin.

“Babalar emzirmek dışında annenin yaptığı her şeyi yapabilir”

Heidi Murkoff babalar için de önemli önerilerde bulundu. Baba figürünün bebeklerin ve çocukların yaşamında çok önemli bir rolü olduğunu belirten Murkoff, babalara seslenerek şöyle dedi; “Her ne kadar hamile kaldıktan sonra ağır işi anneler üstlenip 9 ay boyunca bebekleri karınlarında taşısalar da babanın gebe kalmaktaki rolü anneninki kadar önemli! Bu nedenle anne kadar baba da sağlığına, yaşam stiline, kilosuna, hatta yediklerine dikkat etmeli. Doğumdan sonra da babaların bebek bakımındaki rolü tartışılamaz. Babalar emzirmek dışında annelerin yaptığı her şeyi yapabilir ve bu sürece eşit şekilde dahil olabilir. Bebeklerinizle oynayın, onları kucaklayın, şarkı söyleyin, bezini değiştirin, gece ağladığında yanında bulunun. Bebek, annesine olduğu kadar babasına da ihtiyaç duyar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.