"Annenin sütü gelmese bile..."
Anne sütünün bebek dünyaya gelir gelmez verilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, 1-2 gün memeden süt gelmese bile bebeğe mama verilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, anne sütünün özelliklerini anlatırken, "Anne sütü en doğal ve taze besin kaynağıdır. Her zaman temiz ve mikropsuzdur, kolaylıkla sindirilir. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık az görülür. Anne sütü ile beslenen bebek, diğer besinlerle beslenenlere göre daha zeki olur. Anne sütü daha ekonomiktir ve anne ile bebek arasındaki özel bağın kurulmasını sağlar. Ayrıca emziren annenin doğum sonrası kanamaları da az olur." dedi.
"İLK SÜT MUTLAKA BEBEĞE İÇİRİLMELİ"
Doğumdan hemen sonra gelen sarı sütün mutlaka bebeğe içirilmesi uyarısında bulunan Doç. Dr. Mustafa Kösecik, bu sütün bebeği hastalıklardan koruduğunu, az olmasına karşın bağırsakların çalışması için yeterli olduğunu vurguladı. İlk sütün sarımtırak renkte olmasına karşın daha sonra üretilen sütlerin beyaz ve inek sütünden daha sulu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kösecik, bebeğin büyümesiyle ihtiyacına göre sütün renginin de değişeceğini dile getirdi. Bebeklere mama yada biberon verilmemesini isteyen Dr. Kösecik, şöyle devam etti: "Doğumdan sonra bebeğe asla biberon verilmemelidir. 1-2 gün süt gelmese bile mamaya geçilmemelidir. Bu süre zarfında bebeğin emzirilmesine devam edilmeli. Bazen 3-4 gün sonra bile süt gelebilir. Endişelenip mamaya başlanmamalı. Sarılığı olan bebekte de emzirme sürdürülmelidir."
"BEBEK SIK EMZİRİLMELİ"
Emzirmeye zaman sınırı koyulmaması gerektiğinin altını çizen Kösecik, şunları kaydetti: "Yeni doğan bebekler günde 10'a yakın emebilirler. Süt miktarının artması için bebek sık sık emzirilmelidir. Bebek ağladıkça emzirmenin faydası vardır. Sık emzirme sayesinde göğüslerin şişmesi ve ağrı yapması da engellenir. Bebeğin sağlığı için ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan 2 yaşına kadar uygun ek besinlerle birlikte, emzirmeye devam edebilmeli. Çünkü anne sütü bütün besinleri ve suyu içerir. Ayrıca su verilmesi durumunda bebeğin midesi su ile dolağından süt içmesi azalacaktır." Bebek emdikçe sütteki yağ miktarının artacağını belirten Kösecik, emzirmenin sonunda salgılanan sütün daha yağsız olduğunu kaydetti. Kösecik, bebeğin bu süte de ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bu sütün daha hafif ve sindiriminin kolay olduğunu vurgulayan Kösecik, emzirmede her iki memenin de kullanılması gerektiğine işaret etti. Kösecik, bazı bebeklerin 5-10 dakika emdikten sonra doyup uyuduğunu, bazılarının da yarım saate kadar emmeye devam ettiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.