Aracılar malı götürüyor

Aracılar malı götürüyor
Son günlerde artan pirinç fiyatlarındaki artışlara bir yorum da Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü'den geldi: "Üreten kazanamazken, aracılar nasıl bu kadar kazançlar elde edebiliyor? Bu durumu şaşkınlıkla izliyoruz"

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, diğer ürünlerde oduğu gibi çeltikte de gübre, motorin ve sertifikalı tohuma da destek uygulandığını söyledi. Uygulanan destekleri olumlu karşılanmakla birlikte girdiler için gerçekleştirilen masrafların ve verilen destek miktarı dikkate alındığında yeterli olmadığını belirten Tütüncü, "Karadeniz Bölgesinde sertifikalı tohumluk kullanımı halen istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu bölgede sertifikalı tohumlu kullanımının artırılması ile verimde artış sağlanabilir" dedi.

SON 4 YILDA FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Çeltik üretiminde son yıllarda artış sağlandığını, artan üretimle birlikte her yıl çeltik için ödenen milyonlarca dolar dövizin önemli miktarının ülke içinde kalmaya başladığını ifade eden Tütüncü, şunları söyledi, "Çeltik üretiminin artırılmasındaki önemli etkenlerden birisi de tarife kontenjanı uygulamasıdır. Uygulama ile ithalatçı firmalara üreticiden ürün alma şartı getirildiği için üretici ürünü daha iyi fiyata satarak çeltik önceki yıllara göre daha iyi gelir elde etmiştir. Ayrıca pazarlama sıkıntısı olmamıştır.2007 yılında TMO tarafından açıklanan fiyatlara bakıldığında son dört yılda fiyatların değişmediği görülmektedir. 2007 yılında açıklanan fiyat 3 sene önceki fiyatla eşdeğerdedir. Son bir yılda gübre fiyatları yüzde 100, mazot fiyatları yüzde 23 artmıştır" diye konuştu.

MALİYETİNİN ALTINDA SATIŞ

Çeltik üreticisinin yeterli geliri elde edebilmesi için eline geçen fiyatın 1 YTL üzeri olması gerektiğini dile getiren Tütüncü, buna rağmen üreticinin ürününü maliyetinin yaklaşık yüzde 4'ün altında sattığını kaydetti. Tütüncü şunları söyledi:"2007 yılında üretici 1 kg. çeltiği 82 Ykr maliyetle üretmiştir. Fiyatlara bakıldığında ise TMO'nun uzun dane çeltik fiyatı 75 Ykr'dir. Piyasa fiyatları ise 2007 yılında ortama 70 Ykr olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılında çeltiğe verilen 9 Ykr prim desteği dahi eklendiğinde 2007 yılında çeltik üreticisi ürününü maliyetinin yaklaşık yüzde 4'ün altında satabilmiştir.2007 yılında çeltik üreticisinin yeterli geliri elde edebilmesi için eline geçen fiyatın 1 YTL' nin üzerinde olması gerekirdi. 2007 prim desteği 37 Ykr olsa idi çeltik ekim alanlarının genişlemesine önemli derecede etkili olurdu."


Bülent Karslıoğlu
----------------------------