Arıcılık yaygınlaşıyor

Arıcılık yaygınlaşıyor
Karadeniz Bölgesi'nde son zamanlarda arıcılığın desteklenmesiyle birlikte, arıcılıkta yaygınlaşmaya başladı

Ülke ekonomisine bir yılda yaklaşık 500 milyar TL katkı sağladığı tahmin edilen arıcılık sektörü, son zamanlarda Karadeniz Bölgesi'nde desteklenmesiyle birlikte yaygınlaşmaya başladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arıcılık sektörünün geliştirilmesi için destekleme ve yeni projeler geliştirirken, son 10 yılda kovan varlığı ve bal üretimi yaklaşık iki kat artarak kovan 4 milyona ve bal üretimi ise 63 bin tona ulaştı. Türkiye hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyada son gelişmelerle 4. sıraya yükseldi. Yıllık bal ve balmumu üretimi, 2000 yılı üretim değerleri ve fiyatlarıyla, ulusal ekonomimize 140 milyar TL civarında bir katkı sağlanırken, ekonomik katkı artırılarak 160 milyar TL'ye kadar yükseldi.

BAL ÜRETİMİ ARTACAK
Kovan başına bal üretimi artırılarak bu katkı 2-3 kat artırılabileceği uzmanlarca belirtilirken, arıcılığın bitkisel üretime olan katkıları da dikkate alındığında bu faaliyetin ulusal ekonomiye olan toplam katkısının 500 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de arıcılık yapanların sayısında artış gözlenirken, arıcılığa doğru bir şekilde başlamanın arıcılığın birinci önemli kuralı olarak gösteriliyor. Arıcılığa yeni başlayan bir üreticinin, birinci yılda 5-10 arasında koloniye sahip olması ve tecrübeli bir arıcı ile birlikte çalışarak birinci yılını bilgi ve tecrübe kazanma yılı olarak geçirmesi tavsiye ediliyor.