Artrit ve beslenme
En sık görülen ise osteoartrit ve romatizmal artrittir. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme tarzının değişmesi de iltihab oluşumunu azaltabilmektedir.
*Kilo kaybı önemlidir özellikle bilek, diz ve kalçada bulunan osteoartritte kilo kaybı gereklidir. Hızlı kilo kaybından ziyade uzun süreçte verilmesini isteriz.
*Şeker ve şekerli yiyecekler artritli hastalarda T hücre aktivitesini baskıladığından hem enflamasyonu artırıcı hem de bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliğe sahiptir.
*Hayvansal yağlar tüketilmemeli, sıvı yağlar tercih edilmelidir. Diyetisyen
*Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, daha çok bitki çayları tüketilmeli.
*Kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde de bulgular tetiklenmektedir, haftada 1 veya 2 kez uygun miktarda tüketilebilinir.
*Ödem problemi nedeniyle beslenmelerinde tuz sınırlandırılmalı, yemeklere tuz ilave edilmemeli, tuzsuz ekmek tercih edilmelidir.
*Kepekli ürünler mineral emilimini önleyebileceğinden daha çok tam tahıllı, çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
*Omega-3 yağ asitlerinin artrit semptomlarını azalttığı bilinmektedir. Omega-3'ten yeterli beslenmek ve gerekirse supleman almak önemli.
*Sülfür içeren besinler eklem sağlığı açısından önemlidir. Lahana, karnabahar, brokoli, soğan, sarımsak, kurubaklagiller ve yumurta sülfürden zengindir.
*Zencefil ve ananasta bulunan bromelinin enflamasyonu azaltıcı etkisinden dolayı tüketimini öneririz.
*Bazı hastalarda solanin maddesinin ağrıları tetikleyici özelliği bilinmektedir, özellikle patates, domates, biber ve patlıcan solaninden zengin sebzelerdir.
*A, C, E vitaminleri ve Selenyum mineralinin artritli hastalarda olumlu etkileri olabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.