Aşırı sıcak hava hasta edebilir
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, sıcak havalarda en ciddi risk grubunun, bebekler, çocuklar, hamileler, yaşlılar, fazla kilolular ile tansiyon, şeker, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip kişiler olduğunu söyledi. Akgül, insan vücudunun her çeşit doğa koşuluna adaptasyon göstermek için önce fizyolojik, yani terleme gibi mekanizmalarını devreye soktuğunu belirtti. Bunların kişi için bir uyarıcı olduğunu, vücudun kişiye ''terliyorsun, serin yere git'' emrini verdiğini kaydeden Akgül, burada amacın organizmayı korumak olduğunu ifade etti. Ahmet Akgül, kişi sıcak veya güneş gibi olumsuz şartlarda bulunmaya devam ederse, bu sefer vücudun tepkisinin ''fizyo-patolojik'' olacağını dile getirerek, bunun da artık vücutta adaptasyon mekanizmalarının bozulmaya ve zarar görmeye başladığının göstergesi olduğunu anlattı. Vücudun bu uyarısını dikkate almayan kişinin sonunun artık hastalıklarla yüzleşmek olduğunu vurgulayan Akgül, ''Aşırı sıcaklar veya güneş ışınları önümüzdeki yılların en önemli hastalık nedenlerinden biri olacaktır. Basit bir terlemeden ölüme kadar giden geniş bir spektrumda hastalanmalar baş gösterecektir. Sıcak havalarda en ciddi risk grubu, bebekler, çocuklar, hamileler, yaşlılar, fazla kilolular ile tansiyon, şeker, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip kişilerdir'' dedi. Aşırı spor yapanlar için de ciddi risklerin bu havalarda kendini gösterebileceğine dikkati çeken Akgül, ''Aşırı sıcaklar yalnızca bu risk grubunu değil, hastalığı bulunmayan bireyleri de ciddi hastalıklarla yüzleştirebilir'' dedi.
Kalp krizi gelişebilir
Akgül, sıcak havanın kalp ve damar hastalığı olanlar için de çok ciddi risk faktörü olduğunu ifade ederek, ''Elektrolit kaybıyla ciddi kalp ritm bozuklukları, bacakta toplardamar tıkanıklıkları, kandaki sıvının azalmasıyla akışkanlığı bozulan kanın damarları tıkamasıyla atardamar tıkanıklıkları ve kalp krizi, bozulan elektrolit ve sıvı dengesiyle artan kalp kapak hastalıkları şikayetleri gelişebilir'' diye konuştu.
Normal bireylerde bile önerilen günlük 2-3 litre olan sıvı ihtiyacının, sıcak günlerde muhakkak alınması gerektiğini vurgulayan Akgül, şunları dile getirdi: ''Varisi olan hastaların özellikle bu havalarda şikayetleri aratacak. Çünkü sıcaklık zaten genişlemiş olan damarlarını daha da genişletip hastanın şikayetlerini artıracaktır. Şeker hastalarında sıvı kaybı olduğu zaman şeker koması riski çok artar. Bu hastalar da özellikle bol bol su tüketmelidirler. Diğer gruplara rahatça önerebileceğimiz meyve suları bu hastalarda riskli olabilir. Ayran kullanılabilir. Çay rehaveti alır inancı halkımızda çok yaygındır, fakat sıcak havalarda su içmek daha etkilidir. Çünkü çayın aynı zamanda idrar söktürücü etkisi olduğu için alınan sıvı vücutta durmaz ve idrarla atılır.'' Akgül, bireylerin sıcak havalarda güneşin yeryüzüne dik geldiği saat 11.00-16.00 arasında dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayarak, vatandaşlara illa çıkmaları gerekiyorsa şemsiye, şapka, açık renkli ve bol olan giysi kullanmalarını önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.