Aşırı şişmanlığa çare
Doç. Dr. Koray Topgül Morbid obezite aşırı şişmanlık halidir ve zamanla bu aşırı şişmanlığa diyabet, eklem sorunları, kalp ve akciğer hastalıkları gibi sağlık sorunları da eklenmektedir. Morbid obezite, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkiler. diye konuştu.
Günümüzde morbid obezite ile ilgili pek çok diyet ve spor programı olmasına rağmen bunlar her zaman sonuç vermemekte ve cerrahi tedaviler ön plana çıkmaktadır diyen Doç. Dr. Koray Topgül Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde diyet ve spor ile çözüm bulamamış ve şişmanlığa esir olmuş hastalarımızı cerrahi olarak tedavi ediyoruz. Bu amaçla Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (Kapalı yöntemle tüp mide oluşturma) ameliyatı uygulamaktayız. Bu yöntemde midenin bir kısmı çıkarılmaktadır. Böylece hem mide kapasitesi azalmakta hem de mideden salgılanan ve açlık hissi veren Grelihn adlı hormonun salgılanması belirgin azalmaktadır. Bu yolla hastaların yeme ve acıkma kapasitesi de azalmakta ve kilo kaybı daha etkili olmaktadır. Bu yöntem diğer obezite ameliyatlarından uzun dönem sonuçları açısından da daha iyi görülmektedir. Laparoskopik olarak yapılması da hasta konforu açısından iyidir. Halk arasında kelepçe takılması olarak adlandırılan band ile midenin daraltılması ameliyatından daha az sorunlu ve sonuçları açısından başarılı görülmektedir. dedi.
Doç. Dr. Topgül Aşırı şişmanlığı belirlerken beden kitle indeksi denen hesaplama yöntemini kullanıyoruz. Beden kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor. Morbid obezite, BKİ'nin 40 kg/m2'den fazla olması durumudur. Bu kişiler diğer yöntemlerle kilo veremediyse Laparoskopik Tüp Mide ameliyatına adaydırlar. Medical Park Samsun Hastanesinde bu ameliyatları başarıyla uygulamaktayız.diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.