Aşırı terleyenler dikkat!

Aşırı terleyenler dikkat!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Çınaroğlu Azman, özellikle yaz aylarında terden şikayet edenlerin sayısının arttığını söyledi.

Bazı insanların ter probleminin yaz-kış devam ettiğini aktaran Azman, "Öyle ki biriyle tokalaşmaktan, önemli bir toplantıda takım elbise giymekten korkuyorlar." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Azman, "Stres, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, meonpoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Kişilerde bazen yapısal olarak da aşırı terleme görülebilir." dedi. Koltukaltı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde 'hiperhidrozis' olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı Botox tedavi yönteminin son yıllarda oldukça fazla kullanıldığını söyleyen Dr. Esra Çınaroğlu Azman, "Terleme, normal ter ve ısı kaybının olduğu durumlarda hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturmaktadır." dedi. Yaklaşık 30 yıldır güvenle kullanılan Botoks'un 'Clostridium Botulinum' adı verilen bakterinin salgıladığı bir toksin olduğunu belirten Azman, "Sinir lifleri ter bezlerini aktive ettiği için Botoks'taki proteinle, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabiliyor." diye konuştu.

Botox uygulamasının yapılışı hakkında da bilgi veren Dr. Esra Çınaroğlu Azman, "Botoks tedavisi aşırı terlemede uygulanabilecek yöntemlerden biri. 30 dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilen Botoks; özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinde kullanılıyor. Koltuk altı uygulaması el ve ayak tabanı uygulamasına göre daha kolay ve çok az ağrılı. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olduğundan genellikle kısa süreli anestezi kullanılması gerekiyor." dedi. Botoks uygulamasından önce yapılması gerekenleri söyleyen de anlatan Dr. Esra Çınaroğlu Azman, "Botoks işlemi uygulanmadan önce hastanın şikâyeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılır. Test sonucunda, aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenerek; bu alanlara son derece ince uçlu iğneler vasıtasıyla yaklaşık 2 mm derinlikte cilt altına Botoks ilacı enjekte edilir. Anestezi gerektirmeyen bu uygulamada çok hassas hastalarda işlem öncesinde lokal etkili bir krem kullanımı söz konusu olabilir. Yapılan işlem 6-8 ay gibi uzun aralıklarla tekrarlanır. 10-15 dakika gibi süren işlemin hemen ardından günlük hayatınıza dönebilirsiniz. 18-65 yaş aralığındaki herkesin yararlanabileceği bu uygulamanın sonucunu 2-4 gün içerisinde görmeniz mümkün." ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.