Avrupa'nın Süper Devleti

Avrupa'nın Süper Devleti
The Future Laboratory'ye göre ''Geleceğe Dayanıklı Avrupa'' araştırmasında Türkiye 5 Avrupa ülkesinden biri oldu.

Küresel krizde gösterdiği performansla model ülke olarak gösterilen Türkiye, Avrupa'da ön plana çıktı. Bağımsız araştırma kuruluşu The Future Laboratory tarafından hazırlanan 'Geleceğe Dayanıklı Avrupa' araştırmasına göre Türkiye kriz döneminde yüksek performans sergileyen beş Avrupa ülkesinden biri oldu.

YENİ SÜPER DEVLETLER
HSBC Kurumsal Bankacılık birimi için The Future Laboratory isimli bağımsız araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan 'Geleceğe Dayanıklı Avrupa' araştırmasında, Fransa, Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'yle birlikte Türkiye'nin de yer aldığı 5 Avrupa ülkesi yeni 'süper devletler' olarak nitelendirildi. Araştırmanın sonuçlarını açıklayan HSBC Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya, Türkiye'nin AB üyesi olmadığı halde bu performansı sergilediğine dikkat çekti. Özkaya, raporun şirketlerin sanıldığı gibi krizden çok etkilenmediğini gösterdiğini belirterek, “Bir çok şirket verimlilik sağlayarak, maliyetlerini azaltarak kâr marjlarını korumuş. Örneğin Polonya'da şirketlerin yüzde 74'ü, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 56'sı Türkiye'de ise yüzde 40'ı kâr marjlarında hiçbir kayıp yaşamamış” dedi.

2010'DA FAİZ ARTIRIMI
HSBC Başekonomisti Murat Ülgen de ekonomide 2010 yılının ikinci yarısından itibaren faiz artırımı beklediklerini belirterek, “Enflasyon yavaş yavaş yukarı gidecek. Bu da nominal faizleri etkileyecek” dedi. Ülgen, 2010 için enflasyon tahminlerinin yüzde 7-8, büyüme tahminlerinin de yüzde 3-3.5 arasında olduğunu kaydetti. Ekonomide dış talepteki toparlanmanın iç talebe göre daha iyi olduğunu belirten Ülgen şunları söyledi: “Ancak bu böyle devam eder mi? Avrupa'daki teşvik paketlerinin etkisi bitince ne olacak göreceğiz.”

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU ÇOK SAÇMA
Avrupa'da son dönemde yaşanan ülke borcu risklerinden ve düşürülen kredi notlarından endişe eden yatırımcılar, 2010 yılında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasaları tercih edeceği belirtiliyor. Reuters'ta yer alan haber analizde, Türkiye, Endonezya ve Rusya gibi ülkelerin kredi notlarının 2010'da yükselebileceğine de dikkat çekildi. Yatırım bankası Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden sorumlu müdürü Tim Ash “Mısır'ın GSYİH'sının yüzde 80'ine denk gelen seviyede ülke borcu varken, Türkiye'nin kredi notunun Mısır'ın iki puan gerisinde olması çok saçma” dedi.

AVRUPA'NIN SÜPERLERİ
Türkiye
Fransa
Almanya
Polonya
Çek Cumhuriyeti