Ayakkabıcı Rusya pazarında İtalya’yı gözüne kestirdi

Ayakkabıcı Rusya pazarında İtalya’yı gözüne kestirdi
Türk ayakkabı sanayicisi 441 milyon dolarlık toplam ihracatının yüzde 18,5'ini gerçekleştirdiği Rusya pazarında, ikinci ülke konumunda bulunan İtalya'yı geçmeyi hedefliyor.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılının ekonomik anlamda dünyada zor bir yıl olduğunu belirterek, geleneksel pazarlarda süren ekonomik sıkıntılar, Arap ülkelerindeki siyasi belirsizlik ortamı ve özellikle Avro Bölgesi'nde yaşanan krizin zorunlu tüketim maddesi olan ayakkabı sektörünü de etkilediğini söyledi. Söz konusu gelişmelere rağmen bu yıl dolar kurunda aşağı yönlü bir oynama olmadığı takdirde ayakkabı ihracatının yüzde 20 civarında artacağını, ithalatın ise aşağı yönde seyredeceğini düşündüğünü ifade eden Şeker, 2012'de mevcut pazarlarda imajlarını pekiştirmeyi ve pazar payını artırmayı planladıklarını kaydetti. Sektörün Ortadoğu'da gayet iyi bir konumda bulunduğunu dile getiren Şeker, ”Onun dışında Afrika giderek büyüyen bir pazar. Bizim hedeflediğimiz bir diğer pazarsa Çin. Çünkü Çin artık tüketim pazarı haline geliyor. Bir de deri ve deri mamullerinin en ciddi pazarı olan ABD'yi unutmamak lazım” dedi.

Rusya pazarında hedef büyük
Sektör olarak yurt dışındaki fuarları yakından takip ettiklerini anlatan Şeker, ”Örneğin Moskova'daki MOSSHOES Ayakkabı Fuarı'na 27 firmayla katıldık. Rusya, bizim için önemli bir ülke. Şu an Rusya'ya ihracat yapan Çin, İtalya ve Vietnam'dan sonra 4'üncü ülkeyiz. 441 milyon dolarlık ihracatımızın yüzde 18,5'ini, yani 104 milyon dolarlık bölümünü Rusya'ya yapıyoruz. Kısa vadede hedefimiz İtalya'yı geçerek ikinci sıraya oturmak” diye konuştu. Uluslararası çapta tanınan bir Türk ayakkabı markası çıkarmayı da amaçladıklarını dile getiren Şeker, 102 ülkeye ihracat yapan ve emek yoğun bir sektör olan Türk ayakkabı sektörü istihdama katkı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.Sektörün dünyadaki büyüklüğünün 102 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Şeker, küresel pazardan daha fazla pay alınabilmesi için geleceğe ilişkin uzun süreli stratejilerin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

"AYMOD'u dünya takip ediyor"
Türk ayakkabısının bilinirliğinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şeker, firmaların üretim, tasarım, pazarlama ve tanıtımın birbirleriyle eşdeğer olduğunu bildiklerini ifade etti. Bu nedenle uluslararası fuarları yakından takip ettiklerini dile getiren Şeker, ”Milli katılım olan yurt dışı fuarlarda desteklerden yararlanarak yerini alan şirketler, milli katılım olmayan ülkelerdeki fuarlarda da kendi imkanlarıyla pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini sürdürüyorlar” dedi. Türkiye'de yılda 2 kez gerçekleştirdikleri Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nın (AYMOD), dünyadaki ayakkabı tedarikçilerinin giderek artan ilgiyle takip ettikleri fuar konumuna geldiğini anlatan Şeker, bunun yanı sıra şu ana kadar ilk kez gerçekleştirilen Ayakkabı Tasarım Yarışması ile sektörün genç yeteneklerini gün ışığına çıkardıklarını söyledi. Şeker, Türkiye'yi dünyanın kaliteli ayakkabı üssü yapmayı hedeflediklerini ve çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini ifade etti.

Ekonomiye 5,2 milyar dolar katkı
Türkiye'de tarihsel temelleri usta-çırak ilişkisine dayanan ayakkabı üretiminin son 15 yılda organize ve sanayi tipi işletmelerde yapılan ihracat odaklı bir sektör haline geldiğini kaydeden Şeker, bugün 18 bin 500 kayıtlı işletmede 240 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Şeker, ”Sektör bu yapısı ile yılda 230 milyon çift ayakkabı üreterek Türkiye ekonomisine 5,2 milyar dolar katkı sağlıyor” diye konuştu. Firmaların yurt dışındaki rekabet gücünü artırmak için yapılması gerekenlere de değinen Şeker, sektörün teşvik kapsamına alınıp uluslararası alanda rekabet gücününün artırılması gerektiğini kaydetti.

Yılda 104 milyon çift kalitesiz ayakkabı
Kaliteli standartlara sahip olmayan ayakkabı üretimi konusundaki görüşlerini de paylaşan Şeker, tüketicilerin ayakkabı alırken fiyat odaklı düşündüğünü belirterek, bu ayakkabıların büyük bölümünün kanserojen madde içerdiğine dikkati çekti. Türkiye'de yıllık 190 milyon çift ayakkabı tüketildiğini ve bunun yüzde 60'ının kalitesiz ve uygun standartlarda üretilmemiş ayakkabılardan oluştuğunu kaydeden Şeker, bunun da yıllık 104 milyon çift ayakkabıya karşılık geldiğini dile getirdi. Türk halkının kaliteli ve ayak sağlığına uygun ayakkabı giymesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Şeker, ”Bu nedenle eğitime yatırım yapıyoruz. Eğitim ve insan kaynakları alanında son 10 yılda ise ciddi gelişmeler yaşandı. Sektörün yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılayacak meslek lisesi sayısı son 10 yılda 13'e ulaşırken bu dönemde sektöre moda, marka ve tasarım konusunda yön verecek gençlerin yetiştiği 6 üniversitemizde ayakkabı tasarım ve üretim bölümleri açılarak eğitime başlandı” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.