Ayşe Hanım Teyzem parasını nereye yatırsın?

Ayşe Hanım Teyzem parasını nereye yatırsın?
Birikimleri olan küçük yatırımcıların son dönemde sordukları soru aynı: "birikimlerimi hangi yatırım aracına yatırayım!"


Milliyet'ten Güngör Uras'ın "Ayşe Hanım Teyzem parasını nereye yatıracak" sorusunun cevabı ise yatırımcı için can sıkıcı!

Ekim ayından geriye son bir yılda birikimini bankalarda mevduat hesabında tutanların faiz getirisi olmamış. Tersine enflasyon bankanın faizini yedikten sonra birikimleri yüzde 2.59 oranında erimiş.


Küçük Yatırımcı Borsaya Yatırım Yapmaz
Devletimizin rakamlarına göre mevduata parasını bağlayanların yıllık ortalama kaybı yüzde 2.59 oranında. Faiz oranlarını ekimden ekime karşılaştıranlar için kayıp oranı yüzde 0.68 olmuş.İMKB 100 endeksine göre borsa, ekimden ekime yüzde 11.37 kazandırmış görünüyor ama, yıllık ortalama yüzde 12.81 oranında reel kayıp söz konusu.Birikimini altına bağlayanlar için ekim-ekim reel kayıp yüzde 4.10 oranında. Fakat yıllık ortalamada yüzde 11.16 kazanç söz konusu.Dolar ekim-ekim ayları fiyatına göre yüzde 8.82 kaybettirmiş ama yıllık ortalamada yüzde 1.94 oranında reel getirisi var.Ayşe Hanım Teyzem'e bunları anlattım. "Uzun hikaye istemez. Bugün üç kuruş paramı erimemesi için ne yapayım? Mevduata mı, dolara mı, altına mı bağlayayım?" dedi.Anlattım: "Bankaların üç aylık mevduat faizi yüzde 8 dolayında. Vergiden sonra neti yüzde 6.8 eder. Enflasyon önümüzdeki 3 ayda yüzde 7 olur ise, reel faiz sıfıra düşer. Hazine bonosunun net getirisi yüzde 6'nın altında. Döviz girişi hızlandı. Merkez Bankası dolar fiyatının artmasını istemiyor. Dövize para bağlamanın güvencesi yok. Aynı şey altın için söylenebilir. Küçük yatırımcı borsada yatırım yapamaz."Ayşe Hanım Teyzem patladı: "Anladım, sen diyorsun ki, bundan sonra sakın tasarruf etmeye kalkma, eski tasarruflarını da afiyet ile ye... Çünkü nereye yatırsan eriyecek..." Ve de kapıyı çarptı gitti.
Birikim yerine harcama artıyor Ayşe Hanım Teyzem gidince 2012 Yılı Programı'nı açtım. Baktım ki, bir zamanlar yüzde 22'lerde olan yurtiçi tasarruf oranı milli gelirin yüzde 15'inin altına inmiş. Özel sektör ve kamunun toplam tasarruf açığının milli gelire oranı 4.5+2.3= 6.8 olmuş. Bu açık kadar dışarıdan para bulmaz isek ekonominin çarkı dönmeyecek...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.