Babacan: “Gelişmeler borsayı olumlu yönde etkiliyor”

Babacan: “Gelişmeler borsayı olumlu yönde etkiliyor”
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de piyasanın, borsanın, son bir aydır gelişmelere olumlu tepki verdiğini belirterek, ''yani Türkiye'de borsa, son bir aydır, dünya borsalarından olumlu bir şekilde ayrışmış durumda''

Ali Babacan, CNNTurk televizyonunda, Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisi ve siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde, yabancı yatırımcıların ağırlıklı olduğu borsada yatırımcıların, siyasi istikrar ve demokrasiyi güçlendirmeye yönelik gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlattı. Bu çerçevede, 22 Mart'tan buyana son bir ay içinde, İMKB'de önemli yükselişlerin yaşandığını dikkati çeken Babacan, son bir aylık dönemde, başlangıç olarak 100 temelinin baz alınması durumunda, dünya borsaları endeksi 105'den 108'e çıkarken, Türkiye'deki borsanın da 107'den 121'e çıktığını vurguladı. Babacan, ''Türkiye'de piyasa, son bir aydır gelişmelere olumlu tepki veriyor. Yani Türkiye'de borsa, son bir aydır, dünya borsalarından olumlu bir şekilde ayrışmış durumda''şeklinde konuştu. Ali Babacan, Anayasa değişikliği sürecinin bir an önce tamamlanmasını istediklerini de söyledi. Türkiye'de, siyasi ve ekonomik konuların önünde engellemelerin bulunduğuna dikkati çeken Babacan, Türkiye'de iyi şeyler yapıldığında, muhalefetin, bunun Hükümetin hanesine yazılacağı kaygısıyla, iyi şeylere engel olduğunu ifade etti. Anayasa değişikliği taslağına Avrupa Birliğinden olumsuz bir tepki gelmediğini de belirten Babacan, bunun tamamıyla AB kriterlerine tam olarak uyumlu olduğunu söyledi. Borsadaki yatırımcıların üçte ikisinin yabancı olduğunun altını çizen Babacan, yatırımcıların Anayasa değişikliğini yakından takip ettiklerini belirterek, ''yabancı yatırımcılar, Anayasa gelişmelerini, siyasi istikrarı güçlendirecek ve demokrasiyi güçlendirecek gelişmeler olarak görüyor'' dedi.

“YUNANİSTAN DİBİ GÖRMEDİ”

Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik kriz ve bunun Türkiye'ye muhtemel yansımalarını da değerlendirdi. Yunanistan'ın ekonomik krizde henüz dibi görmediğini vurgulayan Babacan, avro bölgesi ülkelerdeki ekonomik kriz konusunda şunları söyledi: ''İspanya'nın bütçe açığı o kadar çok fazla ki kamu borç stoğu, bu yılsonunda yüzde 60'ı geçiyor. Bu borcun ödenip ödenmeyeceği ciddi bir şekilde sorgulanmaya başlıyor.
Bizde kamu borç stoğunun, milli gelire oranın yüzde 45,5 ancak biz bunu Orta Vadeli Programda, bunu kontrol altında tutarak düşürmeye başlayacağımızı ilan etmiş durumdayız. 2010 bütçesi bunu sağlayabilecek bir bütçedir, vergi gelirlerimiz biraz daha iyi bir seviyeye gittikçe muhtemelen daha iyi bir seviyeye gideceğiz. Türkiye'nin, 2010 sonu itibariyle bugünden daha düşük bir borç stokuna ulaşacak.'' Avro bölgesi ülkelerindeki krizin Türkiye'ye direk bir etkisi olmayacağını söyleyen Babacan, ''çünkü Türkiye'nin o ülkelerde fazla bir riski bulunmuyor. Ama dolaylı etkisi şöyle, bu ülkelerde meydana gelebilecek krizler, avro bölgesini ve Avrupa Birliği'nin genel ekonomisini yavaşlatacaktır. Bu ülkelerde tüketim düşecek ve tüketim düşünce de bizim bu ülkelere olan ihracatımız zorlaşacaktır'' dedi.
HABER MERKEZİ