BAĞLANTI YOLUNU İNCELEDİ
İkiz; “Geçmişte Türkler tarafından Altın Yol ve İpek Yolu olarak da adlandırılan güzergah üzerinde bulunan yaklaşık 700 yıllık tarihi köprünün bağlantı yolu tamamladığında ülke turizmine katkı sağlayacak.”dedi.
Havza Belediye Başkanı Murat İkiz yapmış olduğu bir açıklama ile İstavroz Çayı üzerindeki Türkiye’nin tek mihraplı köprüsü olan tarihi Kurt Köprünün Samsun Bafra Karayolundan bağlantısını sağlayacak 12 kilometrelik bağlantı yolu ihalesinin Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirterek; “ Yol çalışmaları 2016 başladı ve inşallah 2018 yılı sonlarında yol çalışmalarının sona ermesi ile Kurt Köprü bölge ve ülke turizmine kazandırılacak.” Dedi.
Kurt Köprü hakkında da bilgiler veren İkiz; “Geçmişte Türkler tarafından Altın Yol ve İpek Yolu olarak da adlandırılan güzergah üzerinde bulunan yaklaşık 700 yıllık tarihi köprü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Fakat mevcut yol güzergahı olduğu için köprüyü ziyarete giden vatandaşlarımız araçları bırakıp yaya olarak, gidiyordu. Tarihi ve turistik özelliği olan bu köprünün restoresinin ardından yolu için çalışmalar başlatıldı.”dedi.
Kayabaşı Mahallesinde bulunan tarihi Kurt Köprü’nün yöre turizmi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Başkan İkiz; “ Yörenin turizminin gelişmesine katkı sağlayacak yolun bir an evvel bitirilmesi önemli.” Dedi.
Köprü üzerindeki kemerlerin birinin üzerinde oda bulunduğuna sözlerine ekleyen İkiz, “Kurt Köprü tarihi kadar ayrı bir özelliğiyle de dikkati çekiyor. Özellikle kemerlerin biri üzerinde oda bulunuyor. Kurt Köprüsü, Mihraplı Köprü olarak da adlandırılıyor. Bu oda geçmişte dinlenme, ibadet yeri olarak kullanılmış. Bazen yağmurda sürülerini bekleyen çobanların sığındığı bir mekan olmuş. ”diye konuştu.
Karayolları tarafından 2008 yılında restore edilerek araç trafiğine kapatılan Kurt Köprü’nün, 40 metre uzunluğu ve 15 metre yüksekliği bulunuyor. Yuvarlak dört kemerli köprünün ayakları içerisinde üç adet de küçük oda bulunmaktadır. İki kemer arasında ve yanlarında olmak üzere sivri kemerli pencere şeklinde toplam 3 adet kemer bulunuyor. Eski dönemlerde köprüden geçenlerin ibadetini yapması için mihrap ve namaz odası da bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.