Bahçeli'den 18 yaşa 'ret', er ve erbaşa 'evet'
Bahçeli, hükümetin seçmen düzenlemesi konusuna ve CHP'nin tezkere eleştirilerine de değindi.
Bahçeli'nin gündeminde, Suriye konusu, terör olayları ve yeni anayasa var.Bahçeli'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
ERDOĞAN'IN 18 YAŞ VE ER-ERBAŞLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VAADİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği seçilme yaşının 18'e indirilmesi düşüncesine soğuk baktıklarını belirterek, AK Parti hükümeti bütün bunları halletmiş gibi 18 yaşını doldurmuş Türk gençliğine seçilme vaadi vermesi ve akılları çelmesi garabet bir durumdur. Başbakan Erdoğan'daki bu zihin bulanıklığı ve kafa karışıklığı hayra alamet değildir dedi. Türk gençlerinin her şeyden önce işe, aşa ve yuvaya ihtiyacı olduğunu belirten Bahçeli, konuşmasına şöyle devam etti: AK Parti hükümeti bütün bunları halletmiş gibi 18 yaşını doldurmuş Türk gençliğine seçilme vaadi vermesi ve akılları çelmesi garabet bir durumdur. Başbakan Erdoğan'daki bu zihin bulanıklığı ve kafa karışıklığı hayra alamet değildir. Olgunluk çağlarının kapısında duran, eğitim ve hayat kurma mücadelesinin en taze zamanlarında bulunan evlatlarımız Meclis'e girmeyi değil, AK Parti hükümetinden geleceklerini güvenceye alacak çalışma ve reformları istemektedir. Bu aşamada şu kadarını söylemeliyim ki, MHP seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilkesel bazda mesafeli ve soğuk durmaktadır. Diğer taraftan askerlik görevi ifa eden kardeşlerimizin oy kullanmalarının önündeki yasal engellerin kaldırılacağı da Başbakan Erdoğan tarafından duyurulmuştur. Parti olarak prensipte 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşının oy kullanmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Buna rağmen, yürüklükteki mevzuata göre silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamamaktadır. Er ve erbaşlarımıza seçme hakkının verilmesi eşiklik açısından makuldür. Ancak seçim dönemlerinde oy kullanma ve siyasal faaliyetlerin askeri kışlalarda nasıl bir ortama zemin hazırlayacağı ise muammadır. Türkiye'nin bugüne kadar böyle bir tecrübesi görülmemiştir. Demokratik katılımı sağlarken, kışlaya siyasetin sokulma riski üzerinde dikkat ve titizlikle durulmalı ve sağlıklı bir değerlendirme yapılmalıdır. Er ve erbaşlarınmızın oy kullanması hakkında en başta Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmalı, sivil toplum kuruluşları, siyaset kurumu, üniversiteler ve konuyla ilgili kanaat sahipleri enine boyuna tartışmalıdır. Bize göre, oluşacak görüşün belirli bir kıvama ve olgunluk düzeyine getirildikten sonra Meclis'te ele alınması yerinde ve faydalı olacaktır. TBMM'de mahalli idareler seçimlerinin 27 Ekim 2013 tarihine alınmasını düzenleyen anayasa teklifinin görüşüleceğini belirten Bahçeli, MHP'nin buna sıcak baktığından destek vereceğini ve yasalaşması için üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydetti.
CHP'YE TEZKERE YANITI
-Ayrıca tezkere kararına verdiğimiz onay PKK'nın oradaki varlığına en keskin uyarı niteliği taşımaktadır. İnsanımızın nefes almasını sağlamak için her fedakarlığı yapmaktan çekinmeyeceğimizi herkesin bilmesi gerekir. Biz vatandaşlarımızın derdindeyiz.
-MHP'nin sürekli olarak birilerinin yanında gösterilme hastalığı tedavisi olmayan bir aşamaya gelmiştir. Tezkere konusunda bizi eleştirenler kimin tarafında yer aldıklarına dikkat etsinler.
-Bizi sürekli birilerinin peşinden gitmekle suçlayanlar kendi dertlerine yansınlar.
-Diklenmeden dik durduk algısının sonu görülmüştür.
-AKP'nin sıfır sorun diye girdiği yolun sonu, sıfır geleceğe açılmaktadır. Bin yıldır bizi burada tutan politikaların tahrip edilmesi bugün içinde olduğumuz çıkmazın başlıca nedeni olmuştur.
-AKP'nin Suriye'de takip ettiği politikalar Türk milletine büyük yükler getirmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.