Bakan Dinçer'den İmam Hatip okulları rakamı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 28 Şubat kararlarıyla kapatılan imam hatip okullarıyla 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında açılan imam hatip okullarını mukayese ederek, ''O zamandan beri geçen süreyi, nüfusun büyüklüğünü oranladığınızda birkaç puanlık artış var. Türkiye'de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkün'' dedi.
Soru: İmam hatip liselerine ilişkin düzenlemelerle birlikte bu okullara ilgi hangi düzeyde bu konuda bilgi verir misiniz?
Bakan Dinçer: İmam hatiplerle ilgili ciddi spekülasyonlar yapıldı. İki aşırı uçta oldu bu. Birileri tüm okulları imam hatiplere dönüştürdüğümüze dönük haber yapıp, çocukları imam hatip okullarına yönlendirdiğimize yönelik söylemlerde bulunurken, diğerleri de yeteri kadar imam hatip okulu açmadığımızı ve öğrencilerin kayıtlarını ortaokula yaptığımıza ilişkin şeyler söylediler.MEB olarak çok rasyonel davrandık ve elimizdeki bilgileri analiz ederek hareket ettik. Subjektif veya duygusal bir tavrımız olmadı. Çünkü biz bu ülkede herhangi bir belde, ilçede, ilde veya semtte hatta okulda kaç tane dördüncü sınıftan mezun olmuş çocuğumuz var, bunlardan kaç tanesi ortaokula veya imam hatip ortaokuluna gider, bunların tahminlerini yaptık. Bunun üzerinden karar vermeye çalıştık ama esas kararı yerel yöneticiler verdi. Yerel yöneticiler karar verdiler, biz onları denetleyen tavır içinde olduk. Eğer yanlış yaptıklarını görüyorsak, yanlışlar varsa, bunları düzeltin diye kendilerinden rica ettik ve sonunda imam hatip ortaokulları açıldı, lisede de bir takım düzenlemeler yapıldı. Biz hakikaten ne kadar okula ihtiyaç duyduğumuza dair tahminlerimizde yüzde 100'e yakın isabet kaydettik. Yalnız tahminimizde bizi yanıltan iki husus oldu. Onlardan birisi imam hatip ortaokuluyla ilgili İstanbul bizi yanılttı. İkincisi tüm Türkiye'de imam hatip liselerine kayıtla ilgili tahminlerimizde yanlışlık oldu.
İmam hatip liselerine gelen öğrenci sayısı tahminimizin üzerinde
Şu ana kadar toplam 703 imam hatip lisemiz var. Gelen öğrenci sayısı tahminimizin üzerinde oldu. Şu ana kadar ek öğrenci olarak 41 bin 638'i anadolu imam hatip liselerine olmak üzere 125 bin ek öğrenci geldi. Bu bizim tahminimizin üzerindeydi. Müracaat eden sayısı daha fazla. Biz normalde imam hatip liselerine yaklaşık olarak 85-90 bin kişi civarında kayıt yapıyorduk. Bunun artacağını 120 bini geçeceğini düşünmüştük. İmam hatiplerin lise bölümü için 258 bin öğrenci müracaat etti ve onlardan 125-130 bininin kaydını yaptık. Bazılarını ikili eğitimle yapacağız, bazılarını da önümüzdeki yıla bıkacağız. Bizim tahminimizin üzerindeki müracaatları analiz etmeye çalışıyoruz. Lise konusundaki talepler beklentilerimiz çok üzerinde oldu.
Soru: Aradaki farkı nasıl kapatacaksınız, okul ihtiyacının nasıl karşılayacaksınız?
Bakan Dinçer: Bir okul kiralama yöntemiyle eğer yer bulmak mümkünse, bina kiralamak mümkünse, kiralama yöntemiyle kullanacağız. İki, lise seviyesinde ikili eğitim yapmak istemiyoruz ama bazı okullarda velilerin de ısrarlı talepleri var eğer veli, öğretmen ve okul idaresi üstesinden gelebileceğini düşünürse buna izin vereceğiz. Üçüncüsü önümüzdeki yıla yeni binalar hazırlayacağız.
Soru: 28 Şubat döneminde okullar kapatıldığındaki durum neyse, şu an açılanlarla hem öğrenci ve hem okul sayısı açısından aynı duruma geldi mi?
Bakan Dinçer: Aynı değil. Biraz daha olumlu. İmam hatip lehine gelişme var. Çünkü yaklaşık 600 civarında okulun kapatıldığını var sayarsanız, 730 civarında okul açmışsanız, o okul sayısında aşağı yukarı yüzde 20'ye yakın artış var demektir. Ayrıca öğrenci sayısı itibariyle bakıldığında da benzeri durumu görürsünüz. Belli bir artış var, o artış çok anormal bir artış değil
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.