Bakırcılık tarih oldu
Gelişen teknolojiye yenik düşen meslekler arasında olan bakırcılık, eski ustaların yanı sıra bu mesleğe gönül veren genç ustalarca yaşatılmaya çalışılıyor. Yaklaşık 30- 40 yıl öncesine kadar evlenecek kızlar çeyizlerine 40 parça kadar bakır mutfak eşyasını dahil ederken, şimdiki nesil ise bu tercihi pek kullanmıyor.
SÜS EŞYASI OLARAK KULLANILIYOR
50 yıldır bakırcılık mesleğini sürdüren Emin Özkara (63) mesleklerinin artık bitme noktasına geldiğini belirtirken, yeni nesil bu mesleği tercih etmediğini belirtiyor. Bakırcıların son temsilcilerinden olan Özkara, bir zamanlar yanında 8 kadar işçi çalıştırdığını belirtirken şimdi ise tek başına çalışmak durumunda kaldığını söylüyor. Yaklaşık 30 -40 yıl önce mesleğin çok hareketli olduğuna dikkat çeken Özkara, mesleği bitme noktasına getiren nedenlerin başında bakır mutfak eşyasının artık tercih edilmediği geldiğini ifade ediyor.
MESLEK BİTME NOKTASINDA
Zor şartlarda ayakta durmaya çalıştıklarını ifade eden Özkara, "Mesleğimiz artık bitme noktasına geldi diyebiliriz. Bakırcı dükkan sayısı yaklaşık 50 yıl önce 100'ün üzerindeydi. Şimdilerde ise bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyor. Mesleğimizi bitiren nedenlerin başında artık bakır mutfak eşyasının tercih edilmemesi geliyor. Eskiden genç kızlar ceyizlerinde mutlaka bakır mutfak eşyasını tercih ederdi, 40 kadar bakır mutfak eşyasını ceyizine koyardı. Şimdi ise bakır eşyası mutfaklarda yer almıyor" dedi.
YENİ NESİL TERCİH ETMİYOR
Mesleğin geleceği olmadığından yeni neslin artık bu mesleği tercih etmediğini ifade eden Özkara, "Şimdilerde ise hediyelik eşyalar yaparak ayakta durmaya çalışıyoruz. Zeten yeni nesilde bu mesleği pek tercih etmiyor. İlerleyen yıllarda da mesleğimiz tamamen biter diye endişeleniyorum" dedi.
BABA MESLEĞİ
Üçüncü kuşak usta olarak bakır döverek her biri sanat eseri niteliğinde salep kazanları, alemler ve çeşitli bakır eşyalar yapan İnan Yıldırım da, baba mesleğine gönül vererek onu yaşatma çabası veriyor. Mesleğe başlamasının öyküsünü ve bakırcılığı anlatan Yıldırım, bakırcılığın aile mesleği olduğunu ve babasından devraldığı mesleği üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü söyledi.
TALEP YOK
Bakırcı ustası Müslüm Çalışır da, 4. kuşaktan beri bu mesleği yaptıklarını belirterek, eski dönemlerde bakırdan mutfak gereçleri yaptıklarını, ancak talebin azalması nedeniyle hediyelik eşyaya yöneldiklerini söyledi. Zelfi VURAL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.