Bakla yiyerek Parkinson düzelmez!

Bakla yiyerek Parkinson düzelmez!
Orta yaşlardan itibaren başlayan ve yavaş ilerleyici bir beyin hastalığı olan parkinsonda ana belirtilerin “hareketlerde yavaşlama, yüz ifadesinde donuklaşma ve kaslarda katılaşma” olduğuna dikkat çeken ...

Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığın tedavisinde sadece bazı bitkiler önerilmesinin yanıltıcı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Hiç kimsenin parkinsonu sadece bakla yiyerek düzelmez. Tedavisi iki yolla olur: İlaçlar ve Beyin pili uygulaması.” dedi.

 

Parkinson hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak kutlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi, NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, parkinson hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Parkinson hastalığı belirtileri gösterenler üç gruba ayrılır:

1) Bilinen Parkinson Hastalığı

2) Çeşitli nedenlere bağlı olarak Parkinson belirtileri gösterenler

3) Parkinson belirtileriyle birlikte bunama belirtileri gösterenler ki bu Lewy Cisimcik Hastalığı olarak bilinir.

Hareketlerde yavaşlamaya dikkat

Bilinen Parkinson Hastalığı, orta yaşlardan itibaren başlayan, yavaş ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Ana belirtileri; hareketlerde yavaşlama, yüz ifadesinde donuklaşma ve kaslarda katılaşmadır. Parkin isimli gen grubuna bağlı olduğu düşünülmektedir. Hastalıkta beyinde hareket ve motivasyon için önemli olan dopamin maddesi azalmıştır. Tedavide çeşitli yollarla bu eksiklik giderilmeye çalışılır.

Boks parkinsona yol açabilir!

Parkinson hastalığı dışında çeşitli diğer nedenlere bağlı Parkinson belirtileri görülebilir. Bunlar arasında; tarım ilaçlarına maruz kalma, eroin kullanımı, beyin iltihabı, profesyonel boks, beyin damar hastalıkları ve kronik psikiyatrik hastalara verilen ilaçlar yer alır.

Lewy Cisimcik Hastalığı’nda ise eğer bir hastada Parkinson ve bunama belirtileri birlikte gelişiyorsa ve bunlara düşmeler, hayal görme ve uyku bozuklukları ekleniyorsa büyük olasılıkla bu hastalık söz konusudur. Tedavisi yoktur.”

Kimlerde sık görülür?

Parkinson hastalığının ailesinde Parkinson ve Lewy Cisimcik Hastalığı olanlarda görülme riskinin daha yüksek olduğunu belirten Prof.Dr. Tanrıdağ, “Ayrıca kafa darbeleriyle yaşayanlarda daha sık görünür.” dedi.

Parkinson önlenebilir mi?

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, çevresel nedenlere karşı alınacak önlemlerin hastalık riskini azaltabileceğini belirterek “Çevresel nedenler dediğimiz yukarıda 2 nolu grupta yer alan nedenlere karşı alınacak tedbirler riski azaltır. Diğer gruplarda önlenmesi şimdilik mümkün görünmüyor.” dedi.

Bitkisel çözüm önerileri yanıltıcıdır

Parkinson hastalığında ilaçlı tedavi yönteminin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Tedavisi konusunda sadece bazı bitkileri önerenlerin tavsiyeleri yanıltıcıdır ve geçerli değildir. Hiç kimsenin parkinsonu sadece bakla yiyerek düzelmez. Tedavisi iki yolla olur: İlaçlar yoluyla ve Beyin pili uygulaması. İkinci yol artık ilaçlardan faydalanamayan hastalar için önerilmektedir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.